Prijeti mu do osam godina zatvora: Mladić optužen da je izazvao nesreću u kojoj je poginuo pješak

24.04.2024. | 12:17

Simon Milišić (20) iz Mrkonjić Grada optužen je da je u junu prošle godine iz nehata izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo pješak G.M.

Prema navodima iz optužnice koju je podiglo Okružno javno tužilaštvo Banjaluka, Milišić je 23. juna prošle godine upravljao vozilom “škoda oktavija”, te oko 22.45 sati u mjestu Novo selo, na regionalnom putu Šipovo – Kupres, prouzrokovao saobraćajnu nesreću.

“Vozio je nedozvoljenom brzinom od 80 km/h u zoni ograničenja na 50 km/h, a pri tom za osvjetljavanje nije upotrijebio duga svjetla i nije obratio pažnju na pješaka G. M. koji je prelazio cestu”, istaknuto je u optužnici.

Navodi se da ga je udario prednjim dijelom vozila, pri čemu je tijelo nesrećnog muškarca preletjelo preko krova vozila i palo na cestu.

Pješak G.M je zadobio više teških povreda usljed čega je preminuo narednog dana, oko dva sata iza ponoći, u UKC Repubike Srpske Banjaluka.

“Dakle, iz nehata kao učesnik u saobraćaju na putevima nije se pridržavao propisa i tako ugrozio javni saobraćaj, a nastupila je smrt jedne osobe”, istaknuto je u optužnici, prenosi Mondo.

Na taret mu se stavlja krivično djelo ugrožavanje javnog saobraćaja iz člana 402. stav 5. u vezi sa stavom 3. i 1. Krivičnog zakonika Republike Srpske, a za koje je zaprijećena kazna od jedne do osam godina zatvora.