Prevarili kupce stanova u Adi!? Bankar, notar i investitor iz Banjaluke “pod lupom”

Protiv nekadašnjeg direktora “Komercijalne banke” Srđana Šuputa, banjalučkog notara Gorana Golića i protiv investitora zgrade u banjalučkom naselju Ada, podnesen je izvještaj zbog sumnje da su počinili brojna krivična djela na štetu više osoba.

Izvještaj protiv njih banjalučkom tužilaštvu podnijela je Policijska uprava Banjaluka. Osim Šuputa i Golića, osumnjičeni su i Mladen Stanić, vlasnik preduzeća ”Sampro-bl” i Marija Trivić, odgovorno lice firme ”MM Home”, objavio je “Euroblic”.

Oni se terete da su prevarili stanare zgrade koja se nalazi u Ulici palih boraca na broju 55 u banjalučkom naselju Ada, kao i da je u ovom slučaju oštećena ”Komercijalna banka” za skoro pola miliona KM.

Sumnjiče se da su prevarili kupce stanova na pomenutoj adresi, a koji su sada u strahu da bi mogli ostati bez svojih nekretnina, zbog pokrenutog spora naplate nezakonite hipoteke. Šuput je osumnjičen da je u martu 2011. godine kao direktor ”Komercijalne banke” zaključio ugovor o reprogramu kredita za obrtna sredstva sa odgovornom osobom iz firme ”MM Home” i nakon toga im je odobrio više od 806.000 KM.

”Kao sredstvo obezbjeđenja kredita upisana je zabilježba ‘na objekat koji je planiran da se izgradi na zemljištu’ iako je u to vrijeme na navedenoj lokaciji već bio izgrađen stambeno-poslovni objekat sa izvršenim tehničkim prijemom i prodatim stanovima,” pojasnio je izvor “Euroblica.”

Zatim su 2015. godine pred Okružnim privrednim sudom u Banjaluci pokrenuli postupak radi naplate duga po reprogramu kredita prodajom etažnih stambenih jedinica, ali to nije realizovano jer su stanovi prodati trećim licima. Na ovaj način je Šuput prekoračio svoja ovlašćenja i pričinio štetu ”Komercijalnoj banci” za 468.476 KM, koliki je ostao dug za neuzvraćeni kredit.

Notar Golić se tereti da je sačinio pet ugovora o kupoprodaji stanova na pomenutoj lokaciji, a tom prilikom nije upozorio kupce da su ti stanovi pod teretom i pod hipotekom od strane ”Komercijalne banke”, a zbog duga investitora ”MM Home”. On je, kako se navodi, bio svjestan da kršenjem propisa može nastupiti teža povreda prava treće osobe, ili veća imovinska šteta.

Stanić se sumnjiči da je kao odgovorno lice firme ”Sampro-bl” i po ovlašćenjima ”MM Home” u namjeri da pribavi imovinsku korist prodao dva stana, a vlasnicima prikrio da se oni nalaze pod hipotekom. Trivićevu policija sumnjiči da je kao odgovorno lice ”MM Home” takođe prilikom prodaje stana dovela u zabludu kupca jer ga je slagala da je stan bez tereta i hipoteke.

Portparol Policijske uprave Banjaluka, Danijela Mučibabić, potvrdila je za “Euroblic” da je u ovom slučaju završena istraga i da su tužilaštvu podneseni izvještaji protiv osumnjičenih.

”Osumnjičeni S.Š. se tereti za zloupotrebu položaja odgovornog lica, G.G. je osumnjičen za nesavjestan rad u službi, dok se M.S. i M.T. terete za prevare,” ističe Mučibabićeva.

Ostavite komentar: