Preko noći postali heroji grada: Dva mladića spasila djevojku iz nabujale Drine

Mladi kajakaši iz Goražda Ahmed Fazlić i Denis Peca Rašidović preko noći su postali heroji grada.

Oni su kasno sinoć iz nabujale Drine spasili jedan ljudski život. U razgovoru za Kliks kažu da bi bez razmišljanja ponovo uradili isto.

“Bez razmišljanja bih to ponovo uradio”, kaže Ahmed Fazlić, mladić koji je sa kajakom prvi prišao djevojci koja se utapala i izvukao je iz rijeke.

Denis Rašidović niti jednog momenta nije imao dileme. Obojica su žrtvovali vlastiti život da bi spasili život sugrađanke.

“Sve je bilo sudbina, od kuće sam krenuo po neku robu na stanicu i tamo sam saznao da se nešto dešava u gradu i da su patrole na sve strane. Kad sam prišao mostu vidio sam policajce da trče, čula se vriska. Kad sam čuo da je cura skočila s mosta samo sam pitao je li živa i ako je živa da je pokušamo spasiti”, priča Denis. Ahmed je u tom momentu bio u autu na gradskom mostu.

“Policija je bila svuda, kad sam prišao ogradi čuo sam vrisku, u tom trenutku mi je sinuo kajak. Počeo sam trčati do našeg kluba ili mjesta gdje ostavljamo opremu. Denisa sam sreo u Omladinskoj ulici, zajedno smo krenuli i bila nam je frka jedino što u klubu nema svjetla, koristili smo telefone tražeći nešto od opreme, uzeli prsluke i kajake i ja sam prvi krenuo u vodu”, priča Ahmed.

Denis dodaje da ne može opisati koja je to radost bila kad je vidio Ahmeda.

“Bukvalno smo provalili u klub, uzeli što smo našli i faktički u duksericama krenuli niz vodu. Nismo razmišljali, jedini cilj je bio da pokušamo stići djevojku. Ona je već od nas bila udaljena kilometar i po, imali smo pet minuta razmaka, stigli smo je uz pomoć ljudi koji su išli obalom i svijetlili nam”, priča Denis. Mladići su vozili kajake rijekom koja je u tom trenutku bila ogromna i opasna i za njihov život.

“Denis je pao u jednom trenutku, udario se i ostao iza mene, a poslije me sustigao. Kad sam bio kod žutog mosta, dozivao sam jer se ništa nije vidjelo u magli i mraku. Govorili su mi da je 500 metara dalje, nisam znao odakle mi snaga jer ne treniram već dvije goidne, ali sam morao dalje. Došao sam do djevojke koja je plutala u vodi, meni je izgledalo da je mrtva. Kad je dotakao prednji dio mog kajaka ona se pomjerila, vidio sam da je živa i tad sam dobio još veću želju i snagu da je spasim. Objašnjavao sam joj šta treba da uradi, da se ne smijemo prevrnuti, plašio sam se komplikacija, ali uspio sam, izvukli smo je i ona je živa, što je najvažnije”, kaže Ahmed.

Drama i akcija spasavanja okončana je nakon što je djevojka prevezena do bolnice, a promrzlim mladićima pomogla je policija. Među njima je bilo onih koji su skočili u vodu poput Armina Čavrka i Edina Selaka, te rukometaš Haris Fidahić. Pohvale sugrađana i činjenica da su sinoć postali heroji grada ovim mladićima znači mnogo, ali još uvijek, kažu, nisu ni svjesni onog što se dešavalo.

“Radili smo i prije ovakve stvari, išli smo ljudski, vjerovatno bi to svi uradili”, kaže Denis. Ahmed ističe kako bi volio da ova priča pomogne Kajakaškom klubu u Goraždu iz kojeg mladići i potiču.

“Pitanje je radi li Kajakški klub i koliko su ga vlasti zapostavile. Sjećam se 2010. takmičenja u Goraždu, to je bilo sjajno, sad nema skoro ništa. A uslovi su nikakvi, razumijem roditelje koji ne žele pustiti svoju djecu da treniraju u takvim uslovima i meni su branili, ali ja sam uvijek bježao da vozim kajak. To je neopisiv osjećaj i ljubav prema tom sportu zato ne bih volio da se ugasi2, kaže ovaj mladić

Ostavite komentar: