Potvrđena optužnica protiv Litvanca: Migrante pokušao prebaciti iz BiH u Hrvatsku

17.04.2024. | 12:53

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Litvanca Vladasa Savulisa /40/ zbog krijumčarenja 27 migranata, među kojima i dvoje maloljetnika, na područje Hrvatske i dalje prema zemljama EU.

Optužnica ga tereti da je u namjeri sticanja nezakonite imovinske koristi, a po prethodnom dogovoru i za novčanu naknadu, u teretno vozilo kojim je upravljao, u prostor napravljen za krijumčarenja ljudi, smjestio 27 državljana Sirije, Bangladeša, Iraka i Irana u namjeri da ih iz BiH prokrijumčari na područje Hrvatske i dalje prema zemljama EU, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Krijumčarenje je vršeno u prikolici bez odgovarajućih uslova za smještaj i transport osoba, čime je ugrozio živote i zdravlje krijumčarenih lica.

Optuženi je 20. januara na graničnom prelazu Gradiška pokušao da krijumčarene osobe na nezakonit način prebaci iz BiH na teritoriju Hrvatske, iako je znao da ne ispunjavaju uslove za zakonit prelazak granice i boravak u zemljama EU.

Detaljnim pretragama, pripadnici Granične policije otkrili su ilegalne migrante koji su predati na dalje postupanje Službi za poslove sa strancima BiH.

Litvanac se nalazi u pritvoru.