Policija odmah reagovala! Banjalučanin hakovao profil, pa tražio novac

16.05.2024. | 14:52

Pripadnici Policijske uprave Banjaluka, juče su identifikovali i uhapsili O.A. iz Banjaluke, za kojeg se sumnja da je neovlašteno pristupio i preuzeo kontrolu nad profilom oštećenog, a kako bi prevario druge osobe, tražeći od njih da uplate novac preko onlajn sistema za kupovinu.

Kako su saopštili iz Policijske uprave Banjaluka, on je priveden zbog postojanja sumnje da je počinio krivična djela neovlašten pristup zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka te prevaru.

“Nadležnoj policijskoj stanici 4. aprila, oštećena osoba je prijavila da je nepoznato osoba dva dana ranije, neovlašteno pristupila njegovom profilu na društvenoj mreži, te preuzelo kontrolu nad profilom, a potom se sa ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi lažno predstavljalo te druga lica dovela u zabludu, tražeći uplatu novca preko onlajn sistema za kupovinu”, navodi iz banjalučke policije.

Dalje navode da je na osnovu naredbe Osnovnog suda u Banjaluci, istog dana pretresen stan i druge prostorija u Banjaluci koje koristi O.A., a tom prilikom su kod njega pronađeni i oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem navedenih krivičnih djela.

“Nad O.A. će biti izvršena kriminalistička obrada i zbog postojanja osnova sumnje da je na području koje operativno pokriva Policija Brčko distrikta BiH i Policijske stanice Čajniče i Gračanica počinilo krivično djelo prevara”, saopštili su iz PU Banjaluka.