“Pali” zbog mita! Predložen pritvor za osam uhapšenih policajaca

16.08.2023. | 14:31

Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona uputilo je prijedlog za određivanje mjere pritvora Opštinskom sudu u Kiseljaku prema osmorici osumnjičenih policijskih službenika koji su po narebi tužilaštva uhapšeni u akciji “VIZIR”.

Kako su naveli iz Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona pritvor je predložen iz razloga propisanim Krivičnim zakonom Federacije BiH, odnosno ako postoji osnovana bojazan da će uništiti, sakriti, izmjeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak ili ako naročite okolnosti ukazuju da će ometati krivčni postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

“Podsjećamo, da je u nastavku planskih aktivnosti koje su usmjerene na borbu protiv krivičnih djela iz oblasti korupcije, na području Kiseljaka lišeno slobode osam policijskih službenika zbog sumnje da su u periodu juni – avgust 2023. godine kao službene osobe u svojstvu policijskih službenika MUP-a SBK/KSB Policijske stanice Kiseljak, obavljajući poslove kontrole saobraćaja i učesnika u saobraćaju na području općine Kiseljak, postupali u namjeri da sebi pribave protivpravnu imovinsku korist”, naveli su iz tužilaštva.

Dodali su da su osumnjičeni od učesnika u saobraćaju za koje su utvrdili da su počinili prekršaj zahtijevali ili primali dar u novcu ili u nekom drugom vidu, u više navrata primali i zahtijevali nagradu u zamjenu da ne poduzme radnje koje su bili dužni izvršiti u okviru svog službenog ovlaštenja.

“Osumnjičenima se stavlja na teret da su počinili više krivičnih djela primanje dara ili drugih oblika koristi, krivotvorenje službene isprave, te krivično djelo neprijavljivanje krivičnog djela ili učinitelja”, istakli su iz Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona.