Osumnjičeni za organizovani kriminal i trgovinu drogom: Zatražen pritvor za uhapšene u akciji “Transporter” i “Storidž”

Tužilaštvo BiH je nakon saslušanja uhapšenih u akcijama “Transporter” i “Storidž” zatražilo određivanje pritvora za Srđana Rađevića i Davorina Popovića.

Mjera pritvora zatražena je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni službenik OBA u Banjaluci Robert Radonić i pripadnik Granične policije BiH Miloš Lukajić pušteni su nakon saslušanja uz mjere zabrane.

– Postupajući tužilac je predložio određivanje mjera zabrane, odnosno predložene su mjere zabrane napuštanja mjesta boravišta, zabrana posjećivanja određenih mjesta ili područja, te zabrana sastajanja sa određenim osobama. Takođe, osumnjičenom Milošu Lukajiću predložena je mjera zabrane obavljanja službene djelatnosti – saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su počinili krivična djela organizovanog kriminala, u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama, nedozvoljen promet akciznih proizvoda u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenja.

Osumnjičeni Radonić se tereti i da je počinio krivično djelo povreda tajnosti postupka i odavanje tajnih podataka, a osumnjičeni Lukajić krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi i krivično djelo povreda tajnosti postupka.

Posebnu težinu počinjenju krivičnih djela, daju elementi visoke korupcije i zolupotrebe kapaciteta i resursa važnih državnih institucija za provedbu zakona, radi ostvarenja nezakonite imovinske koristi.

U okviru istražnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi da su osumnjičene osobe, kao članovi organizovane kriminalne grupe duže vrijeme vršile krivična djela organizovanog kriminala povezana sa krijumčarenjem i neovlaštenim prometom velikih količina opojnih droga, kao i krijumčarenjem opojnih droga iz susjednih zemalja radi dalje preprodaje u Bosni i Hercegovini, te dalje distribucije prema ilegalnom narko-tržištu zemalja Evropske unije i na taj način sticale nezakonitu imovinsku korist, kao i na osobe koja su koristeći svoj službeni položaj pomagale ovim osumnjičenim da ne budu otkriveni od organa gonjenja, odavanjem tajnih podataka, prenosi Srpskainfo.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim policijskim institucijama, nastavlja istragu sa ciljem potpunog rasvjetljavanja i dokumentovanja nezakonitog djelovanja osumnjičenih i izvršenja krivičnih djela u ovom predmetu.

Prijedlog pritvora upućen je Sudu BiH, gdje se očekuje zakazivanje ročišta po prijedlogu tužilaštva.

Ostavite komentar: