Određen pritvor pripadnicima Granične policije: Uzimali novac za prijem u radni odnos

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor na prijedlog Tužilaštva BiH za osumnjičene pripadnike Granične policije BiH Rejhana Rakovića i Ensara Saličinovića, te Kenita Čakića. Oni su uhapšeni u okviru akcije “Konak”.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, primanja dara i drugih oblika koristi i prtivzakonitog posredovanja, koja se odnose na koruptivna ponašanja i aktivnosti prilikom konkursa za prijem radnika u Graničnu policiju BiH.

Konkretno, osumnjičeni se terete da su tokom 2020. i 2021. godine zahtijevali i primili određeni novčani iznos, kako bi osigurali prijem u radni odnos u Graničnu policiju Bosne i Hercegovine. Kako se saznaje za prijem kadeta traženo je između 15 i 20 hiljada KM.

Jedan od dvojice uhapšenih je Rejhan Raković kojeg su policijski službenici uhvatili na auto-putu kod naplatne rampe. Prema saznanju Klix.ba on je sa sobom imao 100.000 KM podijeljenih u koverte sa po 15.000 KM.

Pritvor je određen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, te ponoviti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Tokom izvršenih pretresa kod jednog osumnjičenog pronađen je novac koji potiče iz počinjenog krivičnog djela, a također u narednom periodu predstoji više potrebnih vještačenja i drugih radnji dokazivanja, zbog kojih je potrebno da osumnjičeni budu u pritvoru kako ne bi mogli ometati istragu i rad policijskih organa.

Ostavite komentar: