“Nismo krivi”: Policajci na auto-put pustili pijanca zbog kojeg su dvije osobe poginule

06.07.2020. | 12:03

Policajci Amir Grahić i Edin Habibović, optuženi za nesavjestan rad u službi, na Opštinskom sudu u Kaknju izjasnili su se da nisu krivi.

Grahić i Habibović su optuženi da su u jutarnjim satima 31. avgusta 2019. godine nesavjesno postupili i pijanog vozača K. J. nisu isključili iz saobraćaja.

Kasnije je isti taj vozač u vidno alkoholisanom stanju ušao u pogrešan smjer na auto-putu i prouzrokovao stravičnu nesreću, direktan frontalni sudar sa automobilom koji se kretao iz pravca Zenice a kojim je upravljao muzičar iz Sarajeva Alen Omerbašić.

“Očigledno su nesavjesno postupili pri obavljanju dužnosti. Zakon propisuje da propisuju da će ovlašteno lice na licu mjesta privremeno oduzeti vozačku dozvolu i isključiti iz saobraćaja vozača kojeg zatekne da upravlja vozilom ili pokušava da upravlja vozilom za kojeg utvrdi da u organizmu ima alkohola ili da pokazuje znake poremećenosti izazvane dejstvom alkohola, a vozača kod kojeg se utvrdi količina alkohola u krvi preko 1,5 g/kg ili koji odbije testiranje a pokazuje znake poremećenosti izazvane dejstvom alkohola, zadržati do otrežnjenja, a najduže 12 sati”, navedeno je u optužnici Tužilaštva ZDK.

U optužnici se takođe navodi da je Amir Grahić propustio legitmisati pijanog vozača te da je nakon kratkog razgovora sa vozačem, a koji zbog teškog alkohlisanog stanja nije bio u mogućnosti uzeti karticu sa naplatnih kućica, pomogli da to učini.

“K. J. se svojim vozilom uputio prema naplatnim kućicama, na kojima je u više navrata bezuspješno pokušavao uzeti karticu za podizanje rampe i prolazak na auto-put, zatim je, uvidjevši da K. J. nije u mogućnosti uzeti karticu i uključiti se na auto-put uslijed teškog alkoholisanog stanja, Grahić Amir prišao do njegovog vozila koje je bilo uz aparat iz kojeg je trebao uzeti karticu, istu uzeo i dodao K. J., omogućivši mu na taj način dalje učešće u saobraćaju. Iako su bili svjesni svojih zakonskih dužnosti koje su u takvoj situaciji bili obavezni preduzeti, te kao dugogodišnji policijski službenici bili svjesni opasnosti svojih radnji da lice sa navedenim stepenom alkohola u krvi može prouzrokovati saobraćajnu nesreću sa smrtnim ishodom, kako njega samog tako i drugih učesnika u saobraćaju, da uslijed toga može nastati i veća imovinska šteta, na koju posljedicu su i pristali, da bi se potom K. J., nakon što se rampa podigla, uputio prema auto-putu A1 i prošao kroz zabranu tj. suprotan smjer u kojem su saobraćala vozila iz pravca Zenice prema Kaknju, iako je postojala adekvatna signalizacija koju on očigledno nije mogao registrovati, dok je Grahić Amir za to vrijeme stajao na mjestu sa kojeg mu je dodao navedenu karticu i gledao u pravcu kretanja vozila kojim je upravljao”, piše u optužnici.

Veća šteta

Nakon što se K. J. popeo na auto-put, u mjestu Bajrak u Tičićima došlo je do direktnog sudara.

“Smrtno su stradali K. J. i O. A., kojima je na taj način teže povrijeđeno pravo na bezbjedno saobraćanje u javnom saobraćaju i pričinjena veća materijalna šteta na navedenim vozilima”, navodi se u optužnici.

Advokat Vila: Greška cijelog sistema

Advokat Nermin Vila, koji pred Sudom u Kaknju zastupa Grahića i Habibovića rekao je da od priča rekla – kazala nema ništa.

“Uvidom u dokaze stekao sam dojam da optužnica izgleda dosta blaže od onoga kako se na početku tvrdilo i kako se stavljalo na odgovornos mojim branjenicima. Ubijeđen sam da ćemo u toku cijelog postupka dokazati da nisu pogriješili i da se na njih ne može srušiti greška cijelog sistema”, rekao je Vila za Avaz.