Lopovi pljačkali na području banjalučke regije: Ovu metodu su koristili da uđu u stanove

Željko Kondić (53) iz Banjaluke i Zoran Ljiljak (56) iz Novog Grada, koji su nedavno uhapšeni u Laktašima zbog pokušaja krađa, povezani su s lopovima koji su duže vremena pljačkali stanove na širem području banjalučke regije, otkriva Srpskainfo.

Ovi lopovi su otkriveni kada su pokušali opljačkati četiri stana u jednoj zgradi u Laktašima, a daljom istragom policija je došla do veoma zanimljivih informacija o tome kako su Kondić i Ljiljak ulazili u stanove.

Njih dvojica su odranije poznati policiji po krivičnim djelima, a prema saznanjima, policija je došla do informacije da se oni mogu povezati i s Makedoncem koji je uhapšen u akciji “Bitola”, a koji je priznao više od 20 krađa.

Nulti ključ

Kako objašnjava izvor Srpskainfo, oni su koristili “nulti ključ”, odnosno koristili su foliju koju bi stavljali u bravu stana koje žele opljačkati.

“Nakon toga, na osnovu te folije bi izradili originalni ključ, pomoću kojeg bi bez problema otvarali vrata i ulazili u stanove. Tako je prlikom pretresa i pronađen ključ jednog od stanova zgrade u Laktašima”, ističe sagovornik pomenutog portala.

Prema njegovim riječima, lopovi bi došli do zgrade i tu bi čekali da neko otvori vrata.

“Nakon toga bi ulazili u zgrade i tražili stanove u kojima nema vlasnika. Onda bi uz pomoć tog ‘nultog ključa’ pravili kopiju i zatim ulazili u stanove”, sagovornik.

Rijetko kad žurili

Kaže da vlasnici, kada bi došli do svoga stana, ukoliko nisu preturali stvari, nisu mogli ni primijetiti da su opljačkani. Postoji sumnja da su opljačkali više stanova, a da to nije prijavljeno policiji.

“Do sada je u samo jednom slučaju otkriveno da su na ovaj način pljačkani stanovi. Upravo se radi o već spomenutom državljaninu Sjeverne Makedonije, koji je takođe koristio ‘nulti ključ’”, pojašnjava pomenuti izvor.

Dodaje da je bilo slučajeva kada su lopovi žurili, pa su uz pomoć alata obijali vrata.

Tako je bilo i u Laktašima, kada je policija uhapsila Kondića i Ljiljka, a od kojih je tom prilikom oduzet ključ s kojim su planirali ući u jedan od stanova u zgradi, kao i metalni alat za obijanje.

Prijava

Oni su otkriveni nakon što je policiji prijavljeno da neko pokušava obiti ulazna vrata zgrade u Karađorđevoj ulici u Laktašima, a dolaskom na lice mjesta oni su zatečeni. Prema našim informacijama, njih su snimile i kamere koje se nalaze na zgradi.

“Prilikom pretresa kod jednog od njih je pronađen ključ koji odgovara bravi ulaznih vrata D.Š. u pomenutoj zgradi. Daljim pregledom zgrade uočena su oštećenja na još nekoliko ulaznih vrata stanova, pa policija sumnja da su oni pokušali obiti i te stanove”, ističe sagovornik.

Nakon toga policija je pretresla stanove i automobil koji koriste osumnjičeni i tom prilikom pronašli su određene predmete, a između ostalog i kutiju u kojoj se nalazilo šest folija za tvrdi ključ, koja se prilagođava pinovima.

Apostol

Policija je došla do operativnih informacija da su Kondić i Ljiljak povezani s Apostolom Benedevskim iz Sjeverne Makedonije, koji je priznao više od 20 pljački na području Banjaluke, pričinivši štetu veću od 100.000 maraka.

Kada je riječ o pokušajima krađa u Laktašima, u Policijskoj uprava Banjaluka rekli su da su oni osumnjičeni za pokušaj pljačke četiri stana.

Porptarol PU Banjaluka Danijela Mučibabić je istakla, navodeći inicijale osumnjičenih, da su oni zatečeni u krađi.

“Prilikom pretresa stana pronađen je i oduzet provalnički alat, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti sa izvršenjem krivičnih djela. Sve radnje preduzete su u saradnji sa OJT Banjaluka, a po naredbama Osnovnog suda u Banjaluci”, istakla je Mučibabićeva.

Mijenjali imena

Izvor Srpskainfo istakao je da je osumnjičeni Zoran Ljiljar promijenio prezime, a da se ranije prezivao Škorić. Ljiljar je i u Hrvatskoj koristio lažni identitet. On je ranije osuđivan uslovno, ali su kazne izbrisane zbog protoka vremena. I u Njemačkoj je bio osuđen na 18 mjeseci zatvora.

Kada je u pitanju Željko Kondić, utvrđeno je da iz ranijeg perioda ima kazne, koje su takođe izbrisane.

Ostavite komentar: