Jedinstven slučaj u nekom zatvoru: Kompletan odjel KPZ Sarajevo pun korumpiranih policajaca

Saobraćajnim policajcima Samiru Durmi i Adisu Arnautu, uhapšenima zbog primanja dara i drugih oblika koristi i zloupotreba položaja i ovlaštenja, danas je Opštinski sud u Sarajevu odredio jednomjesečni pritvor, a na slobodu pustio policajce Armina Alića i Ramiza Špiodića.

Durmo, Arnaut su sa još 17 policajaca, ranije uhapšenih u akciji “Dar jedan”, smješteni u KPZ Sarajevo, odvojeni su po ćelijama sa drugim pritvorenicima, a kompletno odjeljenje, uz visoke mjere bezbjednosti, sada je napunjeno policajcima. To je jedinstven slučaj u nekom zatvoru, navodi Avaz.

Alić i Špiodić sinoć su pušteni na slobodu nakon što im je Sud odredio mjere zabrane sastajanja sa svjedocima i obavljanja policijskog posla.

Tužilaštvo kantona Sarajevo zatražilo je pritvor za Durmu i Arnauta, koji su uhapšeni u nastavku akcije “Dar jedan” zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli uticati na svjedoke, prikriti dokaze, kao i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Hapšenje policajaca odigralo se u akciji “Dar jedan”, koja je izvedena u avgustu, kada je uhapšeno 18 saobraćajnih policajaca, od kojih je za 17 određen pritvor, a nedavno im je i produžen. U nastavku te akcije uhapšena je pomenuta četvorka, pripadnici Jedinice za saobraćaj MUP Kantona Sarajevo.

Svaki od policajaca, koji se nalazi u KPZ Sarajevo, smješten je sa osobom koja nema razloga da naudi policajcu, kako se ne bi ugrozila njihova bezbjednost. Njihovim pritvaranjem KPZ Sarajevo je praktično blokiran za nove pritvorenike pa se očekuje da budu raspoređeni u Zenicu ili druge zatvore.

Uprava KPZ Sarajevo i Ministarstvo pravde FBiH i ranije je ukazivalo da neće dozvoliti prebukiranost u zatvoru niti bilo koju negativnu situaciju koja će dijelom ili u cijelosti negativno uticati na uspostavljeni sistem bezbjednosti koji je na visokom nivou ili na sistem aktivosti koje su povezane naredbama Kriznog štaba u vezi sa virusom korona. U zatvoru su maksimalno pooštrene mjere bezbjednosti i mjere zaštite od korone.

Direktor KZP Sarajevo Faruk Zubčević je rekao za Avaz da će poštovati sve mjere bezbjednosti i mjere koje je odredio Krizni štab.

Sarajevski zatvor do sada nije imao nijedan slučaj zaraze virusom korona, što su nadležni organi ocijenili kao veliki uspjeh.

Ostavite komentar: