Državljani BiH lišeni slobode: Krijumčario 28 osoba afroazijskog porijekla

05.04.2024. | 12:53

Pripadnici Јedinice granične policije Bosne i Hercegovine Hum, 4. aprila 2024. godine, lišili su slobode državljanina BiH, M.F. (1961.), nakon što je otkriven u krijumčarenju 11 osoba afroazijskog porijekla na području Čajniča.

– Migrante je krijumčario u putničkom motornom vozilu nacionalnih oznaka Savezne Republike Njemačke. Krijumčarenje je spriječeno u saradnji sa službenicima Policijske stanice Čajniče – navodi se u saopštenju Granične policije.

Kako oni dodaju, istoga dana, pripadnici Јedinice GPBiH Višegrad su na području Višegrada spriječili krijumčarenje 13 osoba afroazijskog porijekla.

– Ove migrante je krijumčario bh. državljanin, Đ.M. (1986.). Prethodno, 29. marta 2024., pripadnici Јedinice za podršku i kontrolu Terenskog ureda GPBiH Istok Višegrad, spriječili su bh. državljanina, Ј.V. (1994.), u krijumčarenju četiri osobe afroazijskog porijekla na području Višegrada – dodaje se u saopštenju.

Navode da su o navedenim događajima obaviješteni dežurni tužioci Tužilaštva BiH, prema čijim su nalozima osumnjičene osobe lišene slobode i protiv istih će biti dostavljen Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima Krijumčarenje osoba Tužilaštvu BiH.

– Strani državljani nisu posjedovali identifikacione dokumente, a u Upitnicima za migrante su izjavili da dolaze iz Sirije i Afganistana. Svi strani državljani su predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje – dodaje se u saopštenju.