Dostavili ispunjene glasačke listiće na biračko mjesto: Predložen pritvor osumnjičenima za izborne prevare

Tužilaštvo BiH predložilo je pritvor za pet lica osumnjičenih za izborne nezakonitosti u Novom Gradu.

Mjera pritvora predložena je za Suvada Halilovića, Emira Vakufca, Ramiza Hamzagića, Ismeta Džafića i Ismeta Mehinovića, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Mjera pritvora potrebna je zbog nastavka istražnih aktivnosti Tužilaštva BiH i partnerskih policijskih agencija o svim okolnostima počinjenja krivičnih djela u vezi sa dostavljanjem velike količine ispunjenih glasačkih listića na biračko mjesto.

Na osnovu istrage Tužilaštva i policijskih agencija, nastojaće se identifikovati sva lica povezana sa ovim krivičnim djelom, kao i organizatori i nalogodavci ovih nezakonitih aktivnosti.

Naime, postoji opasnost da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, priktivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.

Navedeni osumnjičeni pod istragom su zbog krivičnih djela izborna prevara i uskraćivanje biračkog prava.

Takođe, Tužilaštvo BiH u komunikaciji sa Centralnom izbornom komisijom BiH, preduzima aktivnosti da bi se osigurali uslovi potrebni za održavanjem zakonitog izbornog procesa na navedenom biralištu, ističe se u saopštenju.

Na biračkom mjestu Hozići u Novom Gradu u nedjelju, 2. oktobra, nije održan birački proces jer su prije otvaranja ovog biračkog mjesta zatečeni popunjeni glasački listići.

Centralna izborna komisija odlučila je da će u nedjelju, 9. oktobra, biti ponovljeni izbori na ovom biračkom mjestu.

Ostavite komentar: