Đekiću prijeti 15 godina zatvora: Pijan usmrtio četvoro, velikom brzinom udario u ”pežo” koji je gurao pješak

05.04.2024. | 13:41

Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci podiglo je optužnicu protiv Bobana Đekića (27) iz Prnjavora zbog izazivanja stravične saobraćajne nesreće u kojoj su poginula četiri državljanina Srbije!

Tragedija se dogodila 27. avgusta 2023. godine oko 20.30 časova u Donjim Štrpcima kod Prnjavora kada su poginuli Aleksandar Jovanović (19), Dejan Jovanović (23) i 7-godišnja S.J. iz Mačvanske Mitrovice, te Vidosava Jovanović (49) iz mjesta Klenak kod Rume.

Vozio nedozvoljenom brzinom od 142 km/h

U optužnici se navodi da je Đekić bio za volanom ”pasata 8”. Vozio je pijan sa koncentracijom alkohola u krvi 1,73 g/kg i brzinom od 142 km/h, na mjestu gdje brzina ograničena do 80 km/h.

”Optuženi je upravljao automobilom ”pasat 8” magistralnim putem Prnjavor – Derventa. Išao je prema Prnjavora i vozio je u stanju srednjeg pijanstva sa koncentracijom alkohola u krvi od 1,73 g/kg i nedozvoljenom brzinom od oko 142 km/h, iako je dozvoljena brzina kretanja na toj dionici puta 80 km/h”, navodi se u otpužnici, prenosi ATV.

Bez kočenja udario u auto koje je gurao pješak

Dodaje se da je Đekić bio svjestan da tako može izazvati opasnost za živote ljudi i pristao je na takvu posljedicu. Pojašnjava da je optuženi u desnoj traci, bez kočenja, od pozadi udario u ”pežo 206” koji je u tom trenutku, kao pješak, gurao stradali Aleksandar Jovanović. Dodaje se da na ”pežou” nije bila uključena svjetlosna signalizacija, te da Jovanović na sebi nije nosio svjetoodbojni prsluk, a vozačeva vrata su bila otvorena. Ostali stradali su sjedili u ”pežou” i to Dejan Jovanović za volanom, dok su Vidosava i dijete bili na zadnjem sjedištu.

”Usljed udara Aleksandar je nabačen na ”pasata”, a potom odbačen u kanal. Preminuo je na licu mjesta usljed razaranja malog mozga i krvarenja u sistem moždanih komora”, navodi se u optužnici.

Nakon udara ”pasat” se zaustavio u kanalu sa desne strane, a vozilo oštećenih je od siline udara nastavilo kretanje unaprijed, te se zarotiralo prešlo u lijevu saobraćajnu traku, a potom se vratilo i zaustavilo u desnoj traci.

U optužnici se navodi da je vozač jglavom udario u prednje staklo i ispao je iz vozila na kolovoz. Zadobio je prelom krova lobanje i druge višestruke povrede usljed kojih je narednog dana preminuo. Putnice su ostale zaglavljene u ”pežou 206” i Vidosava je usljed višestrukih povreda preminula u kolima Hitne pomoći. Sedmogodišnja S.J. takođe je zadobila višestruke povrede od kojih je preminula tokom transporta ka Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Optuženom prijeti do 15 godina zatvora

”Kao učesnik u saobraćaju optuženi se nije pridržavao saobraćajnih propisa svjestan da usljed takvog činjenja može nastupiti zabranjena posljedica i pristao je na istu, tako što je vozilom upravljao sa koncentracijom alkohola u krvi preko 1,50 g/kg i kretao se brzinom koja je preko 50 km/h bila iznad dozvljene brzine kretanja, a što je za posljedicu imalo smrt četiri lica”, navodi se u optužnici.

Ukoliko se dokaže krivica Đekiću prijeti kazna od tri do 15 godina zatvora, uz kaznu zabrane upravljanja vozilom.