Detalji nasilja u Boriku: Učenik brutalno pretučen jer je branio druga

23.05.2024. | 10:47

Učenik devetog razreda Osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić” u Boriku napadnut je juče od strane maskiranih napadača koji su imali bejzbol palice jer je branio svog druga, potvrdila je Tatjana Vilendečić, direktorka ove obrazovne ustanove.

“I ja i uprava zovemo bolnicu i u stalnom smo kontaktu, ali glavno je da dječak nije životno ugrožen, ima blaži potres mozga i stabilno je. Koliko sam ja do sada dobila informacija čitava ova priča počinje u jednom kafiću u koji često idu djeca koja putuju iz Česme, ali naravno, nisu oni jedini tu. Tu se i inače znaju sakupljati maloljetnici i tamo se nalazila grupa drugih, starijih maloljetnika, koji su srednjoškolci. Oni su ušli u verbalni sukob sa jednim drugim učenikom naše škole, a to je prekinuo konobar na način da im je rekao da završava smjenu i da idu iz kafića”, kaže ona.

Ističe da su učenici OŠ “Vuk Stefanović Karadžić” otišli nakon toga na nastavu, a kada je došlo vrijeme velikog odmora, uputili su se u supermarket, gdje su ih na izlazu iz marketa napali.

“Njih su prvo napala trojica sa fantomkama, a bilo je tu i još drugih koji nisu imali fantomke. Prvo su udarili tog učenika sa kojim su imali verbalni konflikt, a njega je branio drug, tj povrijeđeni učenik. On je dobio udarac u leđa i oboren je. Pošto je tu bilo više djece na odmoru neki su otrčali u školu, a jedan od naših roditelja, koji se tu zatekao je pritekao u pomoć, a u međuvremenu je stigao i moj pomoćnik, zajedno sa nastavnikom informatike. Ušli su da ih razdvoje i u međuvremenu neko je već zvao policiji u hitnu. Policija je stigla, ali napadači su pobjegli, a koliko ja vidim oni njih već mogu da identifikuju, jer i mi smo tu već na tragu, a mogu vam reći da je u pitanju uzrast srednje škole. Povrijeđeni dječak je branio druga, a verbalni sukob je nastao još u kafiću”, objašnjava ona za “Nezavisne“.

Dodaje da je škola za taj kafić i ranije u par navrata tražila od Policijske uprave da izvrše kontrolu, jer se tu okupljaju maloljetnici.

“Tražili smo preko multisektorskog tima da se tamo pojača nadzor, kako mi zovemo taj dio u krugu Borika, ispred supermarketa i kod autobuske stanice jer obično tu zna doći do koškanja i gurkanja, ne iz ovih razloga, već blažih, ali da bi spriječili ove teže situacije. Nažalost, to se nije desilo, ja razumijem i policiju da nemaju dovoljno resursa, ali ipak mislim da bi trebalo da bude jača policijska kontrola oko škole, generalno svih škola”, kazala je Vilendečićeva.