Daliboru Ćiriću iz Banjaluke godina zatvora za pokušaj ubistva sugrađanina

17.03.2024. | 23:09

Dalibor Ćirić (42) iz Banjaluke osuđen je na godinu zatvora zbog pokušaja ubistva sugrađanina Danijela Topića zvanog Vilma kojeg je ubo nožem u septembru 2017. godine.

Presudi je prethodio sporazum o priznanju krivice koji je zaključio sa Okružnim tužilaštvom, a osuđen je za kri vično djelo pokušaj ubistva u prekoračenju nužne odbrane.

Topić više nije među živima, stradao je 2023. godine.

Ćirić je kazao da mu je žao što se sve desilo te dodao da je on napadnut i bio žrtva.

Obrazlažući sporazum tužilac Dijana Kukobat rekla je da su dokazi u ovom slučaju potpuno saglasni priznanju optuženog.

– Prilikom odmjeravanja kazne tužilaštvo se rukovodilo time da je optuženi sarađivao od početka, pokazao kajanje. Zakon predviđa da se osoba koja djelo počini u prekoračenju nužne odbrane može

blaže kazniti – rekla je Kukobatova i dodala da vjeruje da će kaznom biti postignuta svrha.

Prema optužnici Ćirić je Topića ubo nožem 18. septembra 2017. godine u večernjim časovima na Bulevaru vojvode Živojina Mišića, na parkingu iza zgrade Titanik.

Navodi se da je optuženi Ćirić na to mjesto došao u društvu

Admira Fifića automobilom “golf 4”, a po prethodnom dogovoru sa Igorom Galićem da se nađu na tom mjestu. Dalje se navodi da, dok je Ćirić pored vozila “golf 4” kratko razgovarao sa Galićem u vezi s dugom koji ima prema njemu, motociklom je došao Danijel Topić

zvani Vilma te motocikl ostavio ispred vozila i tako mu zagradio put.

– Topić je prišao Ćiriću i udario ga više puta pesnicom u predjelu glave govoreći mu: “Koliko ti dugujem, koliko ti para treba”, na šta je osumnjičeni Ćirić govorio da on njega i poznaje – stoji u optužnici. Dalje je navedeno da je, nakon što je Topić ponovo pesnicom zamahnuo da udari Ćirića, on tada izvadio nož neutvrđenih dimenzija odbijajući od sebe istovremeni protivpravni napad oštećenog.

– Bio je svjestan da može lišiti života Danijela Topića. Nožem ga je udario u lijevu stranu grudnog koša i nanio mu tešku i po život opasnu povredu u vidu oštećenja plućne maramice. Nakon toga je sjeo u auto i zajedno sa Fifićem napustio lice mjesta te odbacio nož u rijeku Vrbas.

Oštećeni Topić je ostao živ zahvaljujući brzoj intervenciji policije i blagovremeno ukazanoj ljekarskoj pomoći – stoji u optužnici protiv Ćirića.

Dodato je da je on prekoračivši granice nužne odbrane pokušao drugog lišiti života.

Dosije

Dalibor Ćirić poznat je po sukobu sa zakonom i u dosijeu ima više presuda.

Tako je 18. aprila 2012. godine u Osnovnom sudu u Banjaluci osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 700 KM zbog krađe. Zatim je u istom sudu za isto djelo 13. februara 2014. godine osuđen na uslovnu kaznu.

Osim toga, 2. septembra 2019. godine osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na pola godine zatvora zbog razbojništva.