Čeka se odluka Suda BiH: “Paravan” šalje trojicu uhapšenih u pritvor – evo za šta se terete

08.04.2024. | 11:05

Tužiteljka Tužilaštva BiH, nakon ispitivanja osumnjičenih, zatražila je od Suda BiH da odredi pritvor za troje uhapšenih u akciji “Paravan”.

Usvoji li Sud BiH taj prijedlog, mjesec dana iza brave provešće Zdravko Šagolj (68) zvani Piske iz Mostara, Haris Alikadić (57) iz Konjica i Nedeljko Dodig (47) iz Međugorja.

Oni su uhapšeni u akciji Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a terete se za organizovani kriminal, povezan sa švercom kokaina, kao i krijumčarenjem oružja, eksploziva i vojne opreme.

U akciji je, podsjetimo, zapljenjen oko kilogram kokaina, kao i automatsko oružje, pištolji i streljivo.

“Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni više puta realizovali krijumčarenje i prodaju kokaina, kao i oružja, čija nabavka, promet i držanje građanima nikako nije dozvoljena”, naveli su iz Tužilaštva BiH, pišu Nezavisne.

Tokom pretresa prostorija koje koristi prvoosumnjičeni, kako se u saopštenju dodaje, pronađena su i oduzeta različita eksplozivna sredstva i oružje, uključujući i granate za ručni bacač.

Pritvor za njih predložen je zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te uticati na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.