Zvanični podaci riješili dilemu: Pojedine namirnice u Federaciji skuplje nego u Srpskoj

28.02.2024. | 10:23

Cijene namirnica skuplje su u FBiH i regionu nego u Republici Srpskoj, pokazuju podaci Zavoda za statistiku FBiH kao i privatnih trgovačkih lanaca.

Tako npr. hljeb od brašna tip 500 košta 3,15 KM, dok je u FBiH 3,82 KM. Krompir, luk, mrkva, kupus, špinat i ostalo povrće skuplje je u FBiH nego u Srpskoj. Isto važi i za voće, kao i za mesnate proizvode.

Sa druge strane, brašno Tip 500 u Srpskoj je 1,34 KM, a u FBiH 1,29 KM.

Kada su u pitanju mliječni proizvodi od jorgurta do mlijeka sve je jeftinije u Srpskoj osim sira kačkavalja koji je skuplji nego u FBiH.

Ulje i šećer su skuplji u Srpskoj, dok su jaja i so skuplji u FBiH. Osim što je očigledna razlika u cijenama, postoji i razlika u primanjima. Tako je minimalna plata u Republici Srpskoj 900 KM, dok je u FBiH 619 KM.

Ako bi poredili cijene sa zemljama ЕU, tek nekoliko proizvoda u Srpskoj košta više nego u Hrvatskoj, Italiji ili Austriji. Tako su pasulj, mrkva, mlijeko, ulje i mast skuplji nego u Hrvatskoj, a u Austriji su jeftiniji samo limun i sir kačkavalj. Statistika je obuhvatila u Italiju u poređenju sa kojom je jedino u Srpskoj skuplje mlijeko.