Zima bez snijega i većih minusa ubrzala proljećnu sjetvu

03.03.2024. | 20:13

Zahvaljujući izuzetno toplom vremenu ratari i povrtari u Semberiji počeli su pripremu zemljišta za sjetvu kukuruza, lucerke i soje mjesec dana ranije nego inače.

Velika je potražnja za sjemenskim krompirom kojeg nema dovoljno. Dok su sjemena skuplja od 10 do 30 odsto, đubrivo je jeftinije u odnosu na lani i do 60 odsto.

Poljoprivrednici kao i prethodnih godina mogu da računaju na podršku resornog ministarstva.

Nezapamćeno je da je temperatura zemljišta idealna za sadnju krompira u ovo doba godine, a da nedostaje vlage.

– Zbog nedostatka vode i snijega nisu ni oranja izmrzla. Sam nedostatak padavina doveo je do toga da je teža obrada – kaže Mile Perković, poljoprivrednik iz Kojčinovca kod Bijeljine.

Uštedjeli su na đubrivu ali sjemenski krompir skuplji je za pola marke u odnosu na lani.

Za razliku od konzumnog, sadnja industrijskog krompira za lokalnu fabriku koja obezbjeđuje repromaterijal na 50 hektara još nije počela. jer se čeka na sjemenski krompir iz uvoza.

– Јedan kamion je već u Francuskoj, čeka se roba da se tovari, međutim čekamo dozvole i propratnu dokumentaciju, a za drugi kamion ćemo vidjeti da li ćemo uspjeti ispoštovati kooperante – rekla je Gorana Kojić iz OPZ “Agrofarmer” u Јanji kod Bijeljine.

Ni u poljoprivrednim apotekama nemaju dovoljne količine sjemenskog krompira, jer su povrtari zbog visokih temperatura i dobre cijene konzumnog krompira od polovine februara počeli sa sadnjom. Prošle godine je sjemenski krompir tražen do maja.

– Za par dana trebalo bi da dođu određene sorte krompira koje su ostale na lageru jer sad nema izbora sorti krompira. Uvozi se ono što je u ponudi – pojasnio je Stanko Tadić, inženjer poljoprivrede u poljoprivrednoj apoteci.

Uveliko se kupuje i sjemenski kukuruz. Ratari ranije zatvaraju zimsku brazdu i pripremaju se za sjetvu.

Bogata je ponuda hibrida kukuruza svih grupa zrenja različitih sjemenskih kompanija, a cijene neznatno povećane ili na nivou lanjskih – od 120 do 145 KM.

Regresirano gorivo jeftinije za 80 feninga po litru ovog proljeća smanjiće djelimično troškove sjetve i obrade oranica, a kao i prethodnih godina subvencioniše se domaći hibrid kukuruza BL 43, kao i domaće sorte soje.