Šulić: U pripremi uredba o regulisanju cijena osnovnih životnih namirnica

03.03.2024. | 20:50

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić rekao je da resorno ministarstvo priprema uredbu kojom bi trebalo da bude regulisana cijena osnovnih životnih namirnica s ciljem zaštite potrošača u Srpskoj.

“U pripremi je dorada postojeće Uredbe o ograničavanju cijena osnovnih životnih namirnica u Srpskoj iz 2021. godine. Ovu uredbu ćemo doraditi kako bi smanjili mogućnost manipulacije sa njom”, rekao je Šulić večeras za ATV.

Govoreći o nedavnoj oduci Vlade Republike Srpske kojom se ograničava cijena hljeba u Srpskoj, Šulić je naveo da je utvrđeno da maksimalna maloprodajna cijena bijelog hljeba težine 600 grama, proizvedenog od brašna tip 500, iznosi 1,90 KM.

“Resorno ministarstvo će nastaviti razgovore sa pekarima. Nismo našli zajedničko rješenje, ali smo dosta približili stavove”, istakao je Šulić.

On je rekao da razlog za donošenje odluke o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena jeste kontinuirani rast cijena hljeba, a cilj je zaštita životnog standarda građana Srpske.

“Svjesni smo činjenice da postoji veliki broj gradova i opština širom Republike Srpske u kojima je cijena ovih proizvoda jeFtinija nego što je u uredbi, tako da definišemo da je to maksimalna cijena preko koje se ne može ići, a svaki proizvođač može je nivelisati na niže od 1,90 KM”, pojasnio je Šulić.

On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske u protekle tri do četiri godine samo za povećanje plata iz budžeta izdvojila 62,5 miliona KM subvencija.

“Ove politike Vlade Republike Srpske bile su usmjerene i prema pekarskoj industriji kada se govori o podizanju cijene rada”, istakao je Šulić.

Govoreći o odluci Ustavnog suda Republike Srpske u kojoj se navodi da tarife za obračun električne energije koje se primjenjuju od 15. decembra 2022. godine nisu u skladu sa Ustavom Republike Srpske, Šulić je rekao da će “Elektroprivreda Republike Srpske” uložiti žalbu na tu odluku, te da će se dokazati da je ovo preduzeće imalo dobre namjere koje su utemeljene i u Ustavu Republike Srpske.

“U zemljama regiona postoji sličan ili isti način obračuna cijene električne energije i ne vidim razloga zašto to ne bi bilo i u Republici Srpskoj”, istakao je Šulić.

On je rekao da je cilj mjera “Elektroprivrede Republike Srpske” i Vlade Srpske bio da građani jeftinije plaćaju električnu energiju, ukazujući da blok tarife postoje i u Srbiji i u zemljama regiona.

“Zanimljivo je da se ovoj odluci Ustavnog suda Republike Srpske raduju oni koji osporavaju ovaj sud i govore da je to politički instrument. Ne znam da li je sada politički instrument u rukama tih koji se raduju, budući da oni prihvataju samo one odluke koje možda samo njima idu u korist, bez obzira na to što ne idu u korist građana Srpske”, rekao je Šulić.