Žetva u punom jeku: Ratari u Srpskoj zadovoljni prinosom i cijenom pšenice

09.07.2021. | 08:45

Žetva pšenice u Srpskoj je u punom jeku, prinosi su od pet do devet tona po hektaru, a utvrđena otkupna cijena kreće se od 0,35 do 0,40 maraka, dok u pojedinim lokalnim zajednicama ratari imaju čak i po dva feninga subvencija od opštine.

Ratari ističu da su ove godine zadovoljni cijenom.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, potvrdio je da ove godine otkupna cijena pšenice iznosi od 35 do 40 feninga.

“Pšenica je u prethodnim fazama pretrpjela toplotni udar, što se odražava na šaroliki prinos, ali i na sam kvalitet. Prema našim informacijama, ovogodišnji prinosi se kreću do devet tona po hektaru”, kazao je Marinković za Nezavisne.

Da su ratari zadovoljni i cijenom, ali pojedini i prinosima ovogodišnje žetve potvrdio je Savo Bakajlić, predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice.

Jedan od najvećih otkupljivača pšenice ove godine je “Novi Žitopromet” iz Bijeljine, koji je do sada otkupio 8.000 tona od semberskih poljoprivrednika.

“Prvenstveno smo odlučili da cijena bude 36 feninga, s tim da smo naknadno donijeli odluku da nagradimo poljoprivredne proizvođače koji imaju kvalitetniju pšenicu, da im isplatimo po 37 feninga, tako da se novac već isplaćuje”, kazao je Duško Tomić, šef proizvodnje u ovom preduzeću.

Sreten Vučković, stručni saradnik za poljoprivredu grada Bijeljina, istakao je da je žetva na području Semberije, prema slobodnoj procjeni, obavljena na gotovo 80 odsto zasijanih površina.

Pšenica u Semberiji je zasijana na oko 14.000 hektara.