Završena žetva ječma: Prosječan prinos oko pet tona po hektaru

04.07.2022. | 13:41

U prijedorskoj regiji završena je žetva ječma, a prosječan prinos ove žitarice je 4,5 do pet tona po hektaru.

Stručni saradnik u prijedorskoj kancelariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Duško Komnenović rekao je Srni da proizvođači mogu biti zadovoljni.

“Prinos ječma je dobar s obzirom na redukciju primjene vještačkih đubriva. Problema je bilo na nekim mikrolokacijama gdje je početkom juna palo dosta kiše i ječam je polegao, te nije bila moguća kvalitetna žetva”, naveo je Komnenović.

Prema njegovim riječima, žetva pšenice je na samom početku, a u zrnu ove žitarice je visoka vlaga.

On je dodao da će kasnije ove sedmice biti intenzivnija žetva pšenice.

Komnenović kaže da je na terenu primjetno da usjevi blago “pate” zbog visoke temperature vazduha i nedostatka vlage u zemljištu.

“Generalno, kukuruz je u dobrom stanju. Najavljene padavine dobro će doći usjevima. Soja je u izuzetno dobroj `kondiciji` i manje `pati` nego kukuruz”, kaže Komnenović.

On je naveo da visoka temperatura negativno utiče na mliječna goveda, što se odražava na manjak uzimanja kabaste i koncentrovane hrane i na kraju na smanjenje proizvodnje mlijeka

“Preporuka je da se kasno naveče i rano ujutro obezbijedi kvalitetna i svježa hrana jer će tada najviše uzimati hranu”, kaže Komnenović.

On je napomenuo da proizvođači mlijeka treba da posvete dodatnu pažnju higijeni muže s obzirom na to da postoji mogućnost povećanja mikroorganizama.

Oznake: Ječam, Prinos, Žetva