Zaštititi osjetljive biljke: Agrometeorolozi upozoravaju zbog niskih temperatura

28.11.2023. | 13:44

Zbog očekivane niske temperature vazduha, i do minus 15 stepeni Celzijusovih, agrometeorolozi su upozorili da se zaštite osjetljive biljne kulture, navedeno je u sedmičnom agrometeorološkom biltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Kako je najavljeno iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srpske tokom većeg dijela sljedeće sedmice očekuje se pretežno do potpuno oblačno sa kišom, susnježicom i snijegom.

Snijeg je moguć mjestimično i u nizinama.

U petak će, prema prognozi, doći do porasta temperature vazduha, tako da se i u višim predjelima očekuje kiša praćena pojačanim južnim vjetrom.

Mjestimično su moguće obilnije padavine.

Tokom prošle sedmice padavine su nakvasile površinski i dublji sloj zemljišta što će se pozitivno odraziti na ujednačeno klijanje i nicanje ozime pšenice, navedeno je u sedmičnom.

“Ozimi usjevi treba da se dobro ukorijene, izbokore i kvalitetno pripreme za predstojeći period mirovanje vegetacije. Trenutne vremenske prilike pogodovale su pojavi biljnih štetočina, kao što su : lisne vaši i cikade na usjevima pšenice, koje mogu da pričine velike štete svojom ishranom sišući sok, a ujedno su i prenosioci fitopatogenih virusa. Što se tiče biljnih bolesti u usjevima ječma primijećeno je prisustvo simptoma mrežaste i sičivaste pjegavosti lista ječma“, navedeno je u biltenu.