Zabrinuti u MMF-u: Svjetska ekonomija na najtežem ispitu nakon Drugog svjetskog rata

23.05.2022. | 20:30

Danas je u švajcarskom gradu Davosu počeo Svjetski ekonomski forum kojem prisustvuju evropski zvaničnici, članovi MMF-a, kao i ukrajinski politički zvaničnici, a glavna tema foruma je ublažavanje posljedica ekonomske krize.

Svjetski ekonomski forum ponovo je počeo sa održavanjem nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije korona virusa.

Na forumu se obratila izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva koja kaže da je svjetska ekonomija na najtežem ispitu od Drugog svjetskog rata.

“Suočavamo se sa potencijalnim spajanjem nesreće, svjetska ekonomija je na najtežem ispitu nakon Drugog svjetskog rata. Rastuće kamatne stope povećavaju pritisak na zemlje, kompanije i domaćinstva sa velikim dugovima. Tržišne turbulencije i stalna ograničenja u lancu snabdijevanja takođe predstavljaju rizik. A tu su i klimatske promjene”, rekla je izvršna direktorica MMF-a Georgieva.

Ona dodaje kako je ruska invazija na Ukrajinu još više pooštrila krizu koja je izazvala pandemija korona virusa, opterećujući ekonomski oporavak i povećavajući cijene na globalnom nivou.

Razmjere ekonomskog izazova podvučene su novim izvještajem OECD-a od ponedjeljka, koji pokazuje da je kombinovani BDP zemalja G7 smanjen za 0,1 odsto u prvom kvartalu godine.

Kako bi ograničio ekonomski udar, MMF poziva da se vladini zvaničnici i poslovni lideri sastanu u Davosu kako bi razgovarali o smanjenju trgovinskih barijera.

Dok se neke zemlje bore kako bi što blaže osjetile krizu, neke idu u suprotnom smjeru uvodeći pritom ograničenja na trgovinu hranom i poljoprivrednim proizvodima koja mogu pogoršati nestašice i podići cijene na globalnom nivou.

Oznake: Ekonomija, Kriza