Zabilježen rast: Industrijska proizvodnja u Srpskoj veća za 15,4 odsto

Industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj za pet mjeseci ove godine porasla je za 15,4 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, a najviši rast zabilježen je kod proizvodnje robe široke potrošnje, električne opreme i namještaja.

Prema podacima Privredne komore Republike Srpske, proizvodnje robe široke potrošnje u prvih pet mjeseci ove godine porasla je za 51,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a kapitalnih proizvoda za 43, 3 odsto.

Ukupna prerađivačka industrija zabilježila je rast od 16,3 odsto za pet mjeseci ove godine u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok je do rasta proizvodnje došlo u 17, a do pada u šest oblasti prerađivačke industrije, naveli su iz Privredne komore.

Značajan je i rast proizvodnje gotovih metalnih proizvoda, osim mašina i opreme za 33,1 odsto, tekstila za 30,5 odsto, računara, elektronskih i optičkih proizvoda za 21,7 odsto.

Veća je i proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom za 23,1 odsto.

Smanjenje proizvodnje zabilježeno je kod farmaceutskih proizvoda i preparata od 20,9 odsto, kao i kod proizvodnje odjeće od 14,6 odsto u prvih pet mjeseci ove u odnosu na isti period prošle godine.

Ostavite komentar: