Vrijedne ruke Zorčića su uspjele! Paprike iz Doboja uskoro u Evropskoj uniji

16.06.2021. | 19:03

U dvorištu Zorčića u Lipcu, stotine kvadrata su pod plastenicima.

Primjer su da paprika osim u ravnici, može da uspijeva i na brdu. Uz povremenu pomoć supruga, Nevenka penzionerske dane i budžet upotpunjuje brigom o povrću.

“Hladno je, vidite ove promjene, danju 40 noću se spusti ispod 10 temperatrua što normalno i nama ne odgovara ni biljakam”, kazala je Nevenka Zorčić iz Lipca.

Da se zaradi može, ali da se radi mora, priča i Sadeta iz Kotorskog. Ona i suprug su već pet godina posvećeni proizvodnji paprike.

“Svaki dan moraš raditi, svako jutro, nema spavanja, moraš u 4 ustati, ustajemo i muž i ja i idemo da radimo”, rekla je Sadeta Bečić iz Kotorskog. Plastenička proizvodnja paprike hrani 40 ak dobojskih porodica. I dobro im ide.

“Stvarno dobra proizvodnja, nisu požurili izbjegli su one loše temeprature u aprilu, biljke su se dobro ukorijenile, u jako dobroj su kondiciji”, pojasnio je Stevo Mesarović, inženjer poljoprivrede.

Uz borbu sa lisnim vašima, što nije velika muka, uskoro će na tržište. I ono je ugovoreno.

“Ta proizvodnja je namijenjena, paprike prve klase da ide za izvoz u Evropsku uniju dok paprike druge klase ide u prepradu u zadrugu eko plod u Modriči”, poručila je Julijana Petrović iz Poljoklasta.

Ono što pretekne će na dobojsku pijacu. A tamo se traži kvalitet. Do njega se uz naporan rad i poneku vrtlarsku tajnu, stiže bez žurbe u sadnji, uz odabir mladog rasada i redovnim provjetravanjem plastenika, piše ATV.