Visoke temperature uništavaju žitarice: Ratari širom BiH zabrinuti za usjeve

28.06.2021. | 08:23

 Suša i visoka temperatura vazduha, koje već danima ne popuštaju i koje će još da traju, smanjiće ovogodišnje prinose žitarica, a posebno kukuruza i pšenice, saglasni su poljoprivrednici iz BiH.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, istakao je za “Nezavisne novine” da, ako potraju visoke temperature još nekoliko dana, sigurno se može očekivati za pšenicu toplotni udar i smanjenje kvaliteta i kvantiteta zrna.

Visoka temperatura vazduha, koja će, prema najavama, potrajati još nekoliko dana, uzrokuje promjene na biljkama i zasijanim usjevima, posebno kod pšenice, koja je u fazi nalivanja zrna.

“Kiše su bile na vrijeme, ali će ova suša definitivno poremetiti određene planove”, kazao je Marinković i istakao da se žetva pšenice očekuje krajem ove sedmice.

Prema njegovim riječima, jedino čemu trenutno ne smeta ova visoka temperatura vazduha je ječam, koji je u fazi zriobe ili žetve.

Da su sušom pogođeni kukuruz i pšenica i da će sigurno ove godine imati manji rod, kaže i Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH.

“Takva situacija dovešće do većih cijena žita”, smatra Bićo.