Vidović: Poslodavci ne mogu sredstva za povećanje plata zadržati za sebe

27.05.2021. | 19:59

Vlada Republike Srpske se i u ovoj teškoj situaciji, kad pandemija još traje, odlučila na jedan hrabar korak, da izvrši povećanje plata određenim budžetskim korisnicima, izjavila je ministarka finansija Srpske Zora Vidović.

Vidovićeva je podsjetila da će plate u zdravstvu biti povećane za šest, a ostalim radnicima u policiji, pravosuđu (bez sudija i tužilaca), prosvjeti i kulturi Srpskoj pet odsto.

– Za to je potrebno iz budžeta do kraja ove godine izdvojiti 30,4 miliona KM – precizirala je Vidovićeva.

Što se tiče privatnih poslodavaca, ministarka finansija je objasnila da je 2018. godine izmjenjena formula o izračunu plata zahvaljujući čemu poslodavci nemaju više nikakvu mogućnost da zadrže za sebe taj dio, već je sistem obračuna takav da to mora ući u platu radnika.

– To se odmah može vidjeti i u Poreskoj upravi, i kod obračuna, i tako dalje. Ovo se sad jednostavno mora, nije više dobra volja ikoga. Mi iz budžeta na ovaj način pokušavamo podstaknuti poslodavce da i oni iz svojih sredstava povećaju plate radnika. Dobili smo takva obećanja kada smo razgovarali sa poslodavcima – rekla je Vidovićeva za RTRS.

Podsjetimo, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 25. maja set zakona o povećanju plata. Plate su povećane zdravstvu, policiji, radnicima u pravosuđu, bez sudija i tužioca, prosvjeti i kulturi.