Veliki profit američkih investitora: Na Bitkoinu zaradili 4,1 milijarde dolara

06.07.2021. | 16:56

Prošla godina bila je fantastična za kripto investitore koji su zarađivali impresivan profit ulaganjem u najveću kriptovalutu na svijetu, Bitkoin.

Američka bitkoin zarada veća od ukupne zarade u Kini, Velikoj Britaniji i Japanu.

Poslednjih šest mjeseci bilo je prilično dinamično za globalno kripto tržište, što najbolje ilustruje Bitkoin, koji je u aprilu dosegao najviši nivo od gotovo 65.000 američkih dolara prije nego što je u maju pao ispod 37.000 američkih dolara.

Sjedinjene Države prevazišle su Kinu vjerovatno zbog velikih ulaganja koje su imale krajem 2020. godine. Japanski kripto ulagači zauzeli su treće mjesto na ovoj listi s 0,9 milijardi dolara zarade od Bitkoina prošle godine.

Iza Japana slijede Velika Britanija, Rusija i Francuska s 0,8 milijardi, odnosno 0,6 milijardi dolara. Statistika je takođe pokazala da je zarada u US bitkoinima za 46% veća od zarade u Kini, Ujedinjenom Kraljevstvu i Japanu zajedno.

Neočekivano povlačenje Bitkoina i drugih kriptovaluta došlo je kao nalet negativnih naslova i uticajnih ličnosti, od izvršnog direktora Tesle, Elona Muska, do nove runde propisa kineske vlade, što je izazvalo masovni pogodak za čitav sektor kriptovalute.

Statistika pokazuje da je tržište Bitkoina prošle sedmice iznosilo oko 650 milijardi dolara, što je porast od 20% od početka godine.