Veliki izvozni planovi: Kaldera sve prisutnija na stranim tržištima

10.02.2022. | 15:28

Ovo je godina u kojoj namjeravamo da napravimo krupan iskorak na inostrana tržišta i izvozne kapacitete povećamo za 30 odsto, jer smo dokazali da sa domaćim inženjerima i našom radnom snagom svugdje možemo biti konkurentni, ističu iz kompanije Kaldera iz Laktaša, članici Infinity International Group.

Radi nabavke energenata čije cijene trenutno divljaju na svjetskom tržištu, ali i novih mašina i proširenja proizvodnih pogona, Kaldera se odlučila da zatraži i pozajmicu, jer bi na taj način svi ugovori sa stranim partnerima mogli biti ispoštovani.

Vjerujemo da će uz podršku Vlade Republike Srpske koja nam je, upravo zbog izvoznih planova i poslova, za 2022. godinu odobrila sredstva, ostvariti sve što smo zamisli, ističe Savo Minić, direktor Kaldere. Naglašava da već ugovoreni poslovi garantuju da će zajam sigurno biti vraćen, možda i prije isteka roka.

„Prošle godine smo isporučili naše proizvode u Indiju i Portugaliju, a u dogovorima smo i sa preduzećima iz Italije i Njemačke za veoma vrijedne poslove i to nas je opredijelilo da se maksimalno orijentišemo prema izvozu. S obzirom na to da u ovom trenutku ne znamo kako će se dalje kretati cijene energenata, željeli smo da se obezbijedimo za naredne dvije godine i osiguramo da budemo konkurentniji i sa cijenom i sa vremenom isporuke naših proizvoda“, kaže Minić.

Minić takođe ističe da su kao partneri Simensa u obavezi da sve što se bude radilo u narednih nekoliko godina mora biti avansno plaćeno sa rokom od četiri do šest mjeseci, što govori o tome koliko su rokovi važni. Nakon razvoja srednjenaponskih postrojenja od 24 i 35 KW i blindirane trafo stanice, prvog takvog proizvoda na ovim prostorima, Kaldera je postala konkurentna na inostranom tržištu, što dokazuje izvoz i na tržišta Srbije, Hrvatske, Švajcarske, Slovenije, Njemačke.

„Mi smo proizvodna kompanija koja stvara novu vrijednost i direktno utiče na  BDP. Takođe, u našoj proizvodnji radi 200 ljudi koji redovno dobijaju više nego pristojne plate i zato vjerujemo da smo važan činilac u domaćoj privredi. Na osnovu svega toga, planiramo da povećamo proizvodne kapcitete za 25 odsto u odnosu na prošlu godinu“, ističe Minić.

Sa onim što je planirano u ovoj, ali i narednim godinama, u Kalderi očekuju značajno povećanje svih, a prije svega izvoznih kapaciteta, a time i znatno veće prihode. Najznačajnijim, ipak, smatraju to što u odnosu na pretprošlu godinu planiraju da uduplaju broj radnika.