UIO BiH na aerodromu u Mahovljanima gradi objekat od tri miliona KM

08.12.2020. | 21:25

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH planira da u narednoj godini na banjalučkom aerodromu uloži tri miliona maraka u izgradnju zajedničkog objekta za smještaj svojih i službenika Granične policije BiH, saznaje portal Capital.ba.

Projekat mora da odobri Savjet ministara BiH, a sredstva bi trebala da se obezbijede iz budžeta BiH.

U obrazloženju prijedloga Odluke o odobravanju ovog projekta se navodi kako će za izradu projektne dokumentacije, pribavljanje odobrenja za građenje i izgradnju biti utrošeno 2.900.000 KM, dok će za opremanje biti potrebno 100.000 maraka.

Procjene su da bi izgradnja objekta trajala oko 240 dana.

Međunarodni aerodrom Banja Luka je ispunio svoju obavezu da obezbjedi zemljište za potrebe izgradnje objekta.

“Aerodromi Republike Srpske su dopisom obavijestili Upravu za indirektno oporezivanje da je ovo preduzeće izvršilo kupovinu zemljišta na lokaciji aerodroma i da se može pristupiti daljoj realizaciji na predmetnom projektu”, navodi se u dokumentu koji je upućen na javne konsultacije, piše “Capital“.

Inače, UIO je ovaj projekat uvrstila u svoj plan za ovu godinu ali ona nisu bila uvrštena u budžet BiH, pa je investicija pomjerena za naredne dvije godine.

Međutim, to što je UIO planirala da ovaj projekat završi u roku od dvije godine ne mora da znači da će i uspjeti.

“Capital” podsjeća,  oni godinama pokušavaju da riješe problem smještaja u Banjaluci ali im to ne polazi za rukom.

Još 2013. godine Savjet ministara BiH odobrio je kupovinu objekta za njihove potrebe u vrijednosti od 36 miliona maraka, kao i opremanje istog u iznosu od 1,9 miliona KM.

Od 2014. do kraja 2018. godine raspisana su tri javna javna oglasa za kupovinu poslovnog objekta, ali ponuda nije bilo.

U novi, četvrti pokušaj su krenuli prije nekoliko dana, a u Banjaluci se uveliko špekuliše da je „dogovoreno“ da se taj milionski posao skopi sa firmom „Grand trajd“ Mile Radišića.