Sjednica o rastu BDP-a Srbije: Snabdijevanje namirnicama neće biti ugroženo

09.05.2022. | 18:53

U Srbiji je u prvom kvartalu ove godine zabilježen rast u oblasti industrije, uvoza i izvoza, a ne postoji ni promil mogućnosti da snabdijevanje stanovništva osnovnim životnim namirnicama bude ugroženo, rečeno je danas na sjednici Savjeta za koordinaciju aktivnosti i mjera za rast bruto domaćeg proizvoda /BDP/, kojom je predsjedavala premijer Ana Brnabić.

Na sjednici je istaknuto da je rast BDP u prvom kvartalu iznosio je 4,3 odsto, dok je godišnja prognoza 4,5 odsto, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Razmatrani su najvažniji ekonomski pokazatelji u svim privrednim oblastima, a istaknuto je i da se projekti u oblasti linijske infrastrukture realizuju po planu i dobrom dinamikom.

U oblasti poljoprivrede, sjetva je okončana na više od 98 odsto površina, primenjene su sve agrotehničke mjere i očekuje se prinos od približno 3,5 miliona tona žita.

Kada je riječ o zalihama poljoprivrednih proizvoda, Srbija ih ima dovoljno za svoje potrebe, dok se za pojedine kulture traže nova tržišta.

Zabilježen je rast u prerađivačkoj industriji, a kada je riječ o stranim direktnim investicijama, njih je za trećinu više.

Brnabićeva je rekla da se od sada Javno preduzeće “Srbijašume” tretira kao energetsko, imajući u vidu značaj peleta i briketa u predstojećoj sezoni grijanja, s obzirom na to da ih individualni potrošači sve više koriste.

Kada je riječ o snabdevanju električnom energijom, ukazano je da je u Javnom preduzeću “Elektroprivreda Srbije” počela remontna sezona, a da će do 1. avgusta proizvodnja uglja biti u potpunosti stabilizovana.

Zaključeno je i da je neophodno da se vodi računa o svakom uloženom dinaru, da se nastavi sa započetim kapitalnim projektima, uz očuvanje likvidnosti.

U vezi sa mjerama za pomoć stanovništvu, ministar finansija Srbije Siniša Mali je rekao da će država ispuniti obećanje koje je dala mladima, na čije će račune u bankama početkom juna biti uplaćeno po 100 evra u dinarskoj protivvrijednosti, što je ujedno i posljednja mjera pomoći države građanima.

Oznake: Namirnice, Srbija