“U pitanju 5.000 radnih mjesta”: Vapaj peradara u BiH koji se nalaze pred kolapsom

08.09.2020. | 18:14

Prodajne cijene mesa peradi i jaja u BiH su niže od jediničnih troškova proizvodnje, pa peradarskom sektoru prijeti nesolventnost i gubici. U pitanju je 5.000 radnih mjesta, upozorili su iz Koordinacionog odbora peradara/živinara BiH.

“Sa druge strane, troškovi proizvodnje su porasli zbog povećanja cijene stočne hrane i većih troškova transporta izazvanih promjenom uvozno-izvoznih ruta zbog izbijanja kovid-19 pandemije. Pored ovoga, prodajne cijene mesa peradi i jaja su najniže do sada i cijelom sektoru prijeti nesolventnost i poslovanje sa gubicima”, saopšteno iz ovog odbora nakon sjednice i razmatranja stanja u sektoru peradarstva.

Kako ističu, da bi sektor održao proizvodnju i broj zaposlenih na istom nivou, a u sektoru trenutno radi 20.000 ljudi, od vlasti se očekuje pomoć u povećanju izvoza u EU, uključujući početak izvoza konzumnih jaja, te pružanje finansijske podrške i podsticaja za očuvanje proizvodnje i radnih mjesta.

“Cijene proizvoda su najmanje u istoriji ove proizvodnje u BiH i ispod su troškova koštanja proizvodnje. Uprkos tome, potrošnja i dalje opasno opada”, rekao je Edin Jabandžić, predsjedavajući Koordinacionog odbora peradra/živinara BiH.

“Nije došlo ni do povećanja podsticaja za proizvodnju, očuvanje plata i radnih mjesta, niti su smanjena davanja državi. Kao rezultat trenutnog stanja, bez posla bi moglo ostati 5.000 radnika. Očekujemo pomoć države, kako je urađeno sa crvenim mesom, jer bez pomoći države ne možemo biti konkurentni na stranim tržištima”, navode iz ovod Odbora.

Govoreći o proizvodnji jaja, kopredsjedavajući Koordinacionog odbora Predrag Miličić istakao je da je stanje isto kao i sa proizvodnjom mesa peradi, te je naglasio da je nophodno pokretanje aktivnosti na dobijanju odobrenja za izvoz konzumnih i rasplodnih jaja na tržište EU gdje se trenutno mogu izvesti samo jaja za preradu.

“Ne tražimo zabranu uvoza konzumnih jaja, jer u postojećoj situaciji jednostavno niko nema interesa da dođe na BiH tržište. Sa druge strane, nama je jako bitno da izađemo na EU tržište sa punim asortimanom naših proizvoda i time omogućimo njihov plasman. Domaće tržište sada jednostavno nije dovoljno veliko za nas”, navodi Miličić.

Potrošače u BiH pozivaju da kupuju domaće proizvode i na podrže ih na taj način.

Peradari u BiH godišnje proizvedu 540 miliona jaja, 65.000 tona pilećeg mesa, 40 miliona brojlera i 400.000 kljunova roditeljskih jata. U sektoru je trenutno zaposleno 20.000 radnika, produktivnost je na nivou zemalja EU, a proizvodnja je kontrolisana u svim fazama i kvalitet proizvoda je zagarantovan. Proizvodnja pokriva većinu potreba domaćeg tržišta, dok se skoro 20 odsto proizvoda izvozi, piše Srpskainfo.

Oznake: Kolaps, Peradari, Vapaj