Trivić otkrio karte: Evo do kog iznosa može da ide minimalac

15.11.2023. | 12:22

Privreda BiH generalno ne može izdržati minimalac od 1.050 KM, kako su predložile Vlade Srpske i Federacije BiH i na to su poslodavci iz RS upozorili predsjednika Vlade Radovana Viškovića, rekao je predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić nakon sastanka u Vlade RS.

On je novinarima rekao da, prema njihovoj ocjeni, minimalac može da ide do 760 KM.

-Minimalac jeste administrativno 700 KM, međutim on za radnike u privatnom sektoru kroz dodatke minuli rad, topli obrok i prevoz iznosi skoro 950 KM – naveo je Trivić.

On je rekao da Vlada ima svoje potrebe u smislu borbe sa sivom ekonomijom, nastojeći da kroz najnižu platu proširi oporezivanje u sivoj zoni, ali smatra da nije dobar način da se to radi preko minimalca.

-Vlade u BiH putem zakona i kontrolnih organa treba da sprovode mjere borbe sa sivom ekonomijom, a ne kroz populističku priču – rekao je Trivić.

Upozorio je da će se u slučaju implementacije najniže plate od 1.050 KM doći u situaciju da će mnogi poslodavci zatvoriti radna mjesta.

-Naravno, dobro je što je premijer Srpske rekao da priča o najnižoj plati nije završena i da će sve analizirati. I da će u znatnoj mjeri zavisiti od odluke Vlade Federacije BiH radi usklađenosti kada je riječ o najnižoj plati – rekao je Trivić.

On je rekao da su poslodavci predložili da kroz određene zakonske izmjene i prebacivanja troškova zdravstva dođe do povećanja plata.

–Nadamo se da će vlade Srpske i Federacije BiH što prije organizovati na ovom planu sastanak sa poslodavcima iz oba entiteta da se postigne zajednička odluka – rekao je Trivić i dodao da je to potrebno da ne bi bilo štete po privredu u oba entiteta, jer je, kako smatraju, minimalac od 1.050 KM nemoguć.

Potpredsjednik Unije Dejan Mijić je rekao da je predloženi minimalac neprihvatljiv i nerealan u ovom trenutku.

-Shvatili smo poruku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je predložio minimalac od 1.050 KM, kao želju i to nam je danas otprilike potvrđeno u smislu da u narednom periodu dođemo do nekog realnog iznosa najniže plate -rekao je Mijić.