“Trenutno se slabo vidi”: Ženama preduzetnicima u BiH potrebna planirana podrška

19.11.2021. | 12:37

Ženama preduzetnicama u BiH potrebna je posebna, planirana i strateška podrška, koja se trenutno slabo vidi, rečeno je na današnjem skupu u Sarajevu o temi “Podrška preduzetništvu žena u BiH – kreiranje podsticajnog okruženja”.

Ambasador Velike Britanije u BiH Metju Fild istakao je da je pandemija virusa korona nesrazmjeno uticala na inako nizak broj biznisa u BiH čiji su vlasnici žene.

“Velika Britanija smatra da je ekonomsko osnaživanje žena ključno u postpandemijskom periodu oporavka, zbog čega Ambasada podržava i finansira ovu važnu inicijativu koju vodi organizacija UN žene”, rekao je Fild novinarima.

Prema njegovim riječima, put ka ekonomskom oporavku najbolje će se odvijati uz inkluzivan pristup i za žene i za muškarce.

“U BiH su nam potrebne strategije i partnerstva koji će omogućiti puno i aktivno učešće žene u ekonomiji, jer će samo tada izgradnja boljeg društva postati stvarnost”, zaključio je Fild.

Dejvid Saunders iz UN žene BiH istakao je da je rad s ciljem ostvarivanja prihoda osnovno ljudsko pravo i naveo da je BiH najteže mjesto u jugoistočnoj Evropi za otvaranje preduzeća.

Saunders je rekao da žene zaslužuju da imaju jednake mogućnosti ostvarivanja prihoda kao i muškarci, te da je finansijska nezavisnost ključna za osnaživanje i jednakost.

Prema rezultatima istraživanja podrške i ekonomskog osnaživanja preduzetnica u BiH koje je proveo Ekonomski fakultet u Sarajevu, jedan od osnovnih problema sa kojima se žene preduzetnice u BiH susreću jeste organizacija poslovnog i privatnog vremena, posebno za preduzetnice koje imaju porodicu.

Maja Arslanagić Kalajdžić sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu navela je da su provedena istraživanja pokazala da preduzetnice podršku i podsticaj da se počnu baviti biznisom dobijaju iz porodice.

Današnji događaj organizovan je u okviru projekta “Ekononomsko osnaživanje žene u BiH – izgradnja boljeg”, uz podršku Vlade Velike Britanije.