Transakcije obavljene u ponedjeljak: Amerikanci kupili velike udjele u gigantima vojne industrije FBiH

16.04.2024. | 08:46

Američka kompanija Regulus Global preuzela je 33 posto dionica vogošćanskog Pretisa d.d., tvrdi portal Istraga.ba. Ista kompanija preuzela je i manjinski paket dionica bugojanskog Binasa.

Prema informacijama Istrage, ova američka kompanija stoji iza transakcija obavljenih u ponedjeljak na Sarajevskoj berzi.

U pitanju su dionice čiji su vlasnici do sada bili investicioni fondovi. Osim udjela u Pretisu, ovi fondovi su prodali i svoje dionice u Binasu iz Bugojna.

Podsjetimo, juče je prometovano dionicama Pretisa u vrijednosti od 14,3 miliona KM. U sklopu 23 transakcije prometovano je 1.403.341 dionica, po prosječnoj cijeni od 10,20 KM. Kako je objavio BiznisInfo.ba, prodati udio predstavlja 33 posto vlasništva u ovom vojnom gigantu.

Takođe, kupljene su dionice kompanije Binas Bugojno u ukupnom iznosu od preko pola miliona KM. Kroz 9 transakcija prometovano je 81.771 dionica ovog proizvođača eksploziva. Ukupna vrijednost transakcija bila je 531.511 KM, a prometovani dio iznosi oko 23 posto dionica Binasa. Poslovi su obavljeni po prosječnoj cijeni dionica od 6,50 KM. To je rast za više od 50 posto u odnosu na prosječne cijene dionica ove kompanije u prethodnom periodu kada su se kretale oko 4,2 KM.

Inače, Binas je drastično povećao prihode u prošloj godini. Binas je lani imao ukupne prihode od oko 25 miliona KM, odnosu na 8 miliona u 2022. godini, što predstavlja ogroman rast.

Prema dostuopnim podacima, Regulus Global LLC registrovana je u američkoj saveznoj državi Virginia.

– Bavimo se svime, od obavještajnog softvera do vojnih sistema, uključujući opremu koja potpada pod ITAR/AECA. Specijalizirani smo za usklađivanje sposobnosti stranih vojski i agencija za provođenje zakona saveznika SAD-a s njihovim američkim kolegama, pružajući vrhunsku opremu i najbolje prakse za provedbu i održivost. Regulus posluje u više od 70 zemalja širom svijeta – navedeno je na stranici Regulus Global LLC-a.

I nakon ovog preuzimanja dionica, Federacija ostaje većinski vlasnik Pretisa i Binasa. Federacija je vlasnik 51 posto dionica u obje kompanije.

Inače, Pretis je 2023. godine ostvario promet u iznosu od 76,5 miliona, dok je prijavljena dobit iznosila 10 miliona maraka. Kompanija je specijalizirana za proizvodnju granata, od kojih su najpoznatije one haubičke kalibra 155 milimetara.