Tradicionalno jelo za mnoge postalo luksuz: Cijene ćevapa u BiH ponovo otišle ka gore

08.03.2024. | 11:23

Rast cijena svih namirnica i tradicionalnih jela kako u Sarajevu tako i drugim gradovima BiH je realnost kojoj nažalost svjedočimo svakodnevno.

Ćevapi su tradicionalno jelo koje je sinonim za bh. kuhinju i svi ih rado jedemo. Naravno, poseban mamac su za brojne turiste koji dolaze.

Portal “Radiosarajevo.ba” istražio je kakva je trenutno situacija sa cijenom ćevapa, pljesvakvica i sudžukica te utvrdio da se Sarajevo, poznato po svojoj gastronomiji i bogatoj kulturnoj baštini, suočava s poskupljenjem ovog omiljenog jela na Baščaršiji za čak dvije marke.

Tako sada u nekim od poznatih ćevabdžinica na Baščaršiji velika porcija ćevapa košta 12 KM, a mala porcija 6 KM.

Poskupjela je i cijena pljeskavica pa je sada uglavnom 12 KM, velika porcija sudžukica (200 g) je takođe skuplja za dvije marke i iznosi 14 KM, a teleći ražnjići oko 14 KM.

“Volimo svratiti na ćevape kada hodamo Čaršijom, ali mislim da je sada isplativije kupiti kilogram ćevapa u mesari i u kućnoj atmosferi ih pripremiti. Dati 12 KM za porciju od 10 ćevapa zaista je mnogo. Pravi luksuz”, rekla je Selma, koju su sreli na Baščaršiji u šetnji sa porodicom i pitali šta misli o ovom poskupljenju.

Teško je procijeniti šta je vlasnike ćevabdžinica podstaklo na ovaj korak. Cijena od 10 KM za veliku porciju ćevapa “držala se” više od godinu dana, ali vjerovatno je novi talas poskupljenja goriva i svih ostalih namirnica, naročito mesa, izazvao i ovaj porast cijena ćevapa i pljeskavica.

Razlozi za ovo poskupljenje mogu biti raznoliki, uključujući promjene u cijenama osnovnih sastojaka poput mesa, ulja i začina, ali i rast troškova rada i poslovanja za ugostiteljske objekte.

Pojedine ćevabdžinice se još nisu odale poskupljenju, pa je ipak moguće na nekim mjestima pojesti ćevape i po staroj cijeni. Ali, sudeći po prijašnjim scenarijima, samo je pitanje vremena kada će to uraditi kako bi bili u korak sa konkurencijom.

Trenutne cijene za kilogram ćevapa u sarajevskim mesnicama, piše pomenuti portal, kreću se između 16 i 18 KM. U jednom kilogramu dođe otprilike 30 do 35 ćevapa.