Štajerska treba medicinske sestre: Najviše dozvola za rad otišlo radnicima iz BiH

08.03.2024. | 07:49

Štajerski Zavod za tržište rada izdao je 2023. godine ukupno 193 crveno-bijelo-crvene kartice (RWR) za osobe u zdravstvenim zanimanjima – toliko ih nije bilo ni u jednoj drugoj saveznoj državi. Najviše ih otišlo radnicima iz Bosne i Hercegovine.

Kako bi se smanjio nedostatak osoblja u sektoru zdravstva i njege, važnu ulogu ima i ciljano zapošljavanje kvalifikovanih radnika iz inostranstva, naglašava Štajerska služba za tržište rada (AMS). Prošle godine AMS je izdao ukupno 736 crveno-bijelo-crvenih kartica (RWR kartice ili EU plave karte) osobama zdravstvenih zanimanja širom Austrije.

Nadležni stručni centar AMS Styria “izdao je najviše RWR kartica u poređenju sa drugim pokrajinama” 193 – daleko ispred Beča (125) i Gornje Austrije (120).

Od 736 RWR kartice koje su izdate širom zemlje, 474 bile su za nesertifikovane medicinske sestre, 112 za doktore i 73 za kvalifikovane medicinske sestre.

Kada je, konkretno, riječ o medicinskim sestrama, u Štajerskoj je izdano ukupno 136 RWR kartica za ovu profesiju, a najviše ih je otišlo osobama iz Bosne i Hercegovine (84), a zatim medicinskim sestrama iz Kolumbije, Indije, Tunisa i Kenije, pišu Nezavisne novine.