Đokić poručio: O eksploataciji resursa da odlučuje struka

07.03.2024. | 17:10

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je jako važno da na pitanje eksploatacije mineralnih resursa iz kruga metaličnih sirovina kakav je litijum, odgovor i objašnjenje pruži struka, a ne da tim manipulišu oni koji u to sve nisu upućeni i koji mogu samo da uznemire ljude koji, takođe, imaju malo znanja o svemu tome.

On je rekao da je Republika Srpska neće učiniti ništa što bi nanijelo štetu njenim građanima ni po cijenu da bi imali “nevjerovatan rast i razvoj na nekim projektima”.

– Ako će oni ugrožavati zdravlje ljudi, od takvih projekata se mora odustati – rekao je Đokić nakon sastanka sa ministrima energetike i rudarstva Srbije i Crne Gore u Beogradu.

On je dodao da mu se nekada nameće misao da se na ovim pitanjima pokušavaju oglašavati politike iz političkih interesa, a ne zbog toga što žele doprinijeti rastu i razvoju područja gdje se nalaze i naveo da je prije dva dana na području Vareša u Federaciji BiH otvoren rudnik metaličnih sirovina.

– Tamo se u postupku izdvajanja minerala provodi tehnološki proces u kome se koriste različite vrste hemijskih sredstava da bi se izdvojili određeni minerali i kao takvi koristili, izvozili u procesu prerade i industrijske potrebe. U pozadini je britanska kompanija i Vlada Republike Srpske i ja lično podržavamo taj projekat. Mislim da je to dobro. Ta mala je maltene bila `umrla na nogama`, a danas je oživjela i tamo se vraća život – ukazao je Đokić.

On je rekao da Vlada Republike Srpske podržava takvu politiku i u drugim dijelovima BiH.

– Tako se poboljšava i unapređuje život i zato ne vidim zašto neko po svaku cijenu želi da osporava razvojne projekte toga tipa, a ne smeta im što se takvi projekti razvijaju u Federaciji BiH – rekao je on.

U osvrtu na tribinu, koja će večeras povodom mogućnosti eksploatacije litijuma u Loparama biti održana u Tuzli uz učešće deklarisanih ekologa iz regiona, među kojima je i poslanik u skupštini Srbije Aleksandar Јovanović Ćuta, Đokić je rekao da je to već duže vrijeme važno pitanje koje animira javnost i da cijeni svaki doprinos koje čine nevladine organizacije i zvanični politički akteri koji se bave ovom temom, ali ako iza svega ne stoji manipulacija.

– Mislim da nemam ništa protiv diskusije koja će na ovu temu biti organizovana danas u Tuzli, ako diskusija ima za cilj da pomogne svima koji se bave ovim pitanjem i kako da eventualno prirodne resurse stavimo u funkciju razvoja, a da u tome učestvuju svi koji imaju znanje o tome. Zašto bi to bila smetnja, štaviše dobilo bi našu punu podršku – rekao je on.

Đokić je naglasio da eksploatacija metaličnih sirovina nije nepoznata aktivnost ni na prostoru BiH, regiona i svijeta, već se, čak industrija svijeta zasniva upravo na korišćenju mineralnih resursa, što je ubrzalo razvoj i rast svih država u svijetu.

Prema njegovim riječima, korištenje ovih sredstava izaziva posebnu pažnju jer još uvijek na našem području nije bilo primijenjeno u praksi i mnogi su pokušali da forsiraju razne vrste svojih utisaka kako to može da utiče na životnu sredinu.

– Stručna javnost treba da pruži odgovore na to pitanje. Na to pitanje ne treba da daju odgovor političari, niti građani koji nemaju dovoljno znanja o tome. Njima treba omogućiti da učestvuju, da imaju priliku da budu maksimalno i detaljno o svemu obaviješteni i da nijednu informaciju niko ne skriva od građana, niti od političke javnosti, ali ne treba se time manipulisati – rekao je on.

Đokić je ponovio da Republika Srpska po ovom pitanju ima veoma odgovoran odnos te da je omogućila da se provedu istraživanja na temu postojanja mineralnih rezervi koje u sebi sadrže metalične minerale.

– Ta su istraživanja okončana. Da li će sada neko biti spreman da podnese zahtjev za dodjelu koncesije za eksploataciju tih minerala, to ćemo da vidimo u nekom narednom vremenu, ali niko, neka to znaju svi ne može dobiti saglasnost Republike Srpske za eksploataciju takvih minerala ukoliko prethodno ne dokaže u kom obimu i da li uopšte ima negativnog uticaja na životnu okolini i u kojoj mjeri će se to primjenjivati – rekao je Đokić.

On je u skladu sa tim poručio da se nikome u glavi ne vrti ideja da bi po svaku cijenu želio podržavati te projekte ako će se oni negativno reflektovati na životnu sredinu.

– Mi ćemo se od toga uzdržati. Dakle, veoma je jasan odgovor na ovo pitanje i mislim da bi bilo korektno da se on na takav način razumije – rekao je on.

Ministar Đokić je naglasio da su Vlada Republika Srpska i resorno ministarstvo spremni na dijalog po ovim pitanjima koja traže dosta strpljenja.

– Treba svi da budemo strpljivi i oni koji iz ove oblasti znaju više i manje i oni koji ne znaju dovoljno i ništa, da i oni nešto saznaju pa tek onda da se donose odluke da li će se ići u eksploataciju, da li ima uslova za to ili ne – zaključio je Đokić