“Tiho rezanje”: Tri giganta pokazala kako natjerati radnika da sam da otkaz

29.02.2024. | 18:23

Firme poput Gugla, Mete i Sejlsforsa otpustile su hiljade radnika, dok se ostale trude da to urade “pod zavjesom” kako bi privukli što manje pažnje. Takvi slučajevi su sve češći, ali kako se navodi, teško im je ući u trag.

Tehnološka firma Dell naredila je zaposlenima da se vrate u kancelariju tri dana u nedjelji bez obzira gdje žive. Radnici koji odluče da u potpunosti rade od kuće suočiće se s ograničenim napredovanjem u karijeri, rekao je anonimni izvor The Register-a.

Nakon otpuštanja 10.000 zaposlenih krajem 2022. godine, Meta je uvela strožu reviziju učinka, uključujući dvije godišnje revizije s menadžerima koji su usmjereni da više zaposlenih stave u kategorije s lošim učinkom, nakon čega su dobijali manje bonuse.

Amazon je u novembru odlučio da zaposlenima može biti blokirano napredovanje ako se ne pridržavaju svog mandata za tri kancelarijska dana u sedmici.

Ove taktike su poznatije kao “tiho otpuštanje” ili “tiho rezanje”, a služe isključivo tome da se posao učini manje zanimljivim, pa da umjesto da oni daju otkaz radnicima, oni to sami učine.

“Savršeni” načini za ovo jesu lošiji uslovi, ukidanje benefita, ograničenje napredovanja u karijeri, kao i stroga pravila za rad od kuće

Ben Hardi, klinički profesor organizacionog ponašanja na Londonskoj poslovnoj školi (LSЕ), rekao je za Business Insider  da su, iako tiho otpuštanje može izgledati kao novi fenomen na radnom mjestu, kompanije uvijek koristile takve taktike da se reše ljudi.

Hardi je rekao da bi prije 20 godina neke velike, poznate kompanije vodile “razgovore o parkingu” sa zaposlenima kako bi im izložile svoje opcije tokom perioda smanjenja radne snage.

– Šta bi se dogodilo kad bi vaš prvi pretpostavljeni rekao: ‘Možemo li malo popričati na parkingu?’’ U osnovi, razgovor je bio: ‘Možete ili uzeti otpremninu i tiho otići ili možemo proći kroz ‘vaša djela što bi moglo biti jadno i mračno. Šta više volite?’ – poručio je profesor.

Mnoge kompanije prodaju retoriku “mi smo porodica” zaposlenima, a javna otpuštanja smanjuju tu percepciju, rekao je Hardi. Tihi otkazi su način da zadržite kontrolu nad javnim imidžom kompanije.

Dio razloga zašto šefovi mogu primjeniti ovu taktiku je taj što moć više nije u rukama radnika – kaže Den Šavbel, budući stručnjak za rad i upravljački partner Workplace Intelligence.

Javna otpuštanja zahtjevaju veću kontrolu

Javna otpuštanja štete reputaciji kompanije zbog medijske pažnje, kao i rizika da nezadovoljni zaposleni javno progovore o svojim negativnim iskustvima u firmi na društvenim mrežama.

– Objavljivanje otpuštanja može dovesti do javnog nadzora, što može oštetiti imidž kompanije i uticati na lojalnost kupaca. To istovremeno može predstaviti investitorima da kompanija ne posluje dobro., ali i onima koji traže posao i vrhunskim radnicima da to možda nije kompanija za koju bi trebalo da se prijave jer dolazi do otkaza – rekao je Šavbel, prenosi Investitor.

Oznake: Firme, Otkazi, Radnici, Uslovi