Jačanje veza: Srpska privreda spremna da pomogne poslijeratnoj obnovi Ukrajine

29.02.2024. | 16:24

Privreda Srbije spremna je da na sve načine pomogne poslijeratnoj obnovi i oporavku Ukrajine i da doprinese da se građani te zemlje vrate normalnom životu, saopšteno je iz Privredne komore Srbije.

U saopštenju se navodi da Privredna komora Srbije, najveće poslovno udruženje u Srbiji, podržava Deklaraciju sa samita Ukrajina – Jugoistočna Evropa koju su usvojili politički lideri Jugoistočne Evrope i Balkana.

Predsjednici privrednih komora Srbije i Ukrajine Marko Čadež i Genadij Čižikov potpisali su zajedničku izjavu u kojoj se navodi da će dvije komore “zajedno sa međunarodnim saveznicima iskoristiti svoje iskustvo i stručnost kako bi na najbolji način pomogli Ukrajini u obnovi nakon ratnih sukoba”.

“U ovim izazovnim vremenima, solidarnost se javlja kao naš najmoćniji saveznik, a naše komore to ponosno pokazuju kroz kontinuiranu saradnju, jačajući lične i poslovne veze”, navodi se u zajedničkoj izjavi Čadeža i Čižikova.

U izjavi se navodi i da Srbija i Ukrajina teže članstvu u EU i prepoznaju ga kao potencijal za jačanje veza društava dvije zemlje.

Privredna komora Srbije podsjeća da su kompanije iz Srbije učestvovale u svim humanitarnim akcijama na kojima je prikupljana pomoć narodu Ukrajine, te da je dobroj saradnji privreda Srbije i Ukrajine doprinijelo i potpisivanje Memoranduma o saradnji privrednih komora dvije zemlje u novembru, kada je u Beogradu održan i biznis forum na kojem je učestvovao veliki broj kompanija iz obje države.

Oznake: Pomoć, Rat, Srbija, Ukrajina