Svjetska tržišta na rekordnom nivou: Ulagači se nadaju ubrzanju oporavka ekonomije

Na svjetskim tržištima u ponedjeljak indeksi su dosegli nove rekordne nivoe jer se ulagači nadaju ubrzanju oporavka ekonomije, zahvaljujući novim poticajnim mjerama i vakcinu protiv korona.

Indeks Dow Jones porastao je 237 bodova ili 0,76 odsto, na 31.385 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,74 odsto, na 3.915 bodova, a Nasdaq indeks 0,95 odsto, na 13.987 bodova.

Novi rekordi tih indeksa zahvaljuju se nadi ulagača da će se oporavak najveće svjetske privrede ubrzati, s obzirom na napredak u distribuciji vakcina protiv korone i pad broja novozaraženih u SAD-u, što bi s vremenom trebalo normalizovati ekonomske aktivnosti.

U 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica juče porasle, a najviše u energetskom sektoru, više od 4 odsto, nakon što su cijene nafte dosegnule najviše nivoe u godini dana.

“Ulagači igraju na to da će se, zahvaljujući vakcinisanju stanovništva protiv korone, ekonomije uskoro otvoriti, pa će možda ovoga ljeta moći ići na bejzbol utakmice”, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u fondu Kingsview Asset Management.

Ostavite komentar: