Svjetska banka: Odobreno 123,2 miliona evra za prvu fazu integrisanog razvoja koridora Save i Drine

07.08.2020. | 17:03

Odbor izvršnih direktora Svjetske banke odobrio je danas 123,2 miliona evra za prvu fazu Programa integrisanog razvoja koridora rijeka Save i Drine (SDIP), kojim će biti ojačana prekogranična saradnja BiH, Srbije i Crne Gore u oblasti voda i unaprijeđena plovnost i zaštita od poplava na koridorima ove dvije rijeke.

Srbiji je, za prvu fazu, odobreno 78,2 miliona evra, BiH 30 miliona evra, a Crnoj Gori, za sliv Lima i Grnčara, 15 miliona evra, saopšteno je iz Svjetske banke.

“Ovaj program će, primjenom integrisanog pristupa, finansirati aktivnosti zaštite od poplava, upravljanja okolinom i modernizacije luka, s ciljem unapređenja povezanosti duž koridora Save i Drine. Projekat će pomoći i jačanju prekogranične saradnje u oblasti voda i povećanju regionalnog ekonomskog rasta u zemljama gdje je virus korona doveo do povećanja osjetljivosti”, navedeno je u saopštenju.

Regionalni direktor Svjetske banke za zapadni Balkan Linda van Gelder izjavila je da sliv Save i Drine ima značajan neiskorišten potencijal za pokretanje ekonomskog rasta, regionalne povezanosti, otpornosti na rizike od klimatskih promjena, socijalnu koheziju i otvaranje radnih mjesta.

“Ova prekogranična saradnja ima potencijal da obezbijedi korist za lokalne zajednice i poslovne subjekte duž riječnih koridora, a imaće i dalekosežne ekonomske uticaje na zemlje u slivu”, istakla je Gelderova.

Program ima za cilj ubrzanje regionalne ekonomske saradnje na zapadnom Balkanu i jačanje institucija i procedura putem kojih zemlje u slivu rijeka Save i Drine ostvaraju saradnju.

Projektne mjere na ublažavanju rizika od poplava povećaće zaštićenu površinu za 300.000 hektara i pružiti zaštitu od stogodišnjih voda za oko 400.000 stanovnika.

Ovaj projekat unaprijediće povezanost i plovnost vodnog puta rijeke Save za oko 200 kilometara i pojačaće prekograničnu saradnju u oblasti voda kroz razmjenu znanja između sektora i zemalja u slivu.

Program će se odvijati u dvije uzastopne faze, koje će se dijelom preklapati i ukupno će obezbijediti oko 332 miliona dolara tokom narednih 10 godina za podršku dugoročnom i klimatski pametnom ekonomskom rastu i regionalnoj saradnji.

U prvu fazu će biti uključene i Slovenija i Hrvatska, kroz učešće u regionalnim studijama, regionalnom dijalogu, izgradnji kapaciteta i drugim srodnim aktivnostima, navedeno je u saopštenju.