Sumorni podaci! Aerodromi pred kolapsom, u Mostaru četiri mjeseca bez putnika

Civilna avijacija u BiH teško je pogođena posljedicama pandemije korona virusa, a broj putnika ove godine opao je za više od 70 odsto.

Pad broja putnika imao je ogroman uicaj na poslovanje aerodroma u BiH.

Drastičan pad

Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) izvijestila je da su aerodromi u BiH od januara do kraja avgusta ove godine zabilježili pad putničkog prometa od 71 odsto. Nešto manje od 400.000 putnika prošlo je kroz aerodrome BiH u prvih osam mjeseci 2020, u poređenju s više od 1,3 miliona u prvih osam mjeseci 2019. godine.

Aerodrom u Sarajevu zabilježio je 78 odsto manje putnika između januara i septembra 2020. u odnosu na isti periodvprošle godine. Pad pogoršava činjenica da je prošla godina bila najbolja zabilježena za Sarajevo, ponajviše zahvaljujući pokretanju aviokompanije „FlyBosnia“, koja je imala svoju bazu na ovom aerodromu.

Aerodrom u Sarajevu je godinu započeo s rastom od skoro 10 odsto u januaru, a predviđao se identičan rast tokom cijele 2020. godine. Međutim, zbog zatvaranja aerodroma i velikog pada potražnje zbog straha od korona virusa i ograničenja putovanja nametnutih BiH, rast je brzo postao negativan.

Aerodrom Sarajevo je tokom maja imao nešto manje od 400 putnika, što je zapanjujuće mali broj za aerodrom koji opslužuje glavni grad države u Evropi.

I nadolazeća zima izgleda sumorno, jer većina aviokompanija koje su imale letove za Sarajevo odlučile su se za smanjenje kapaciteta ili će obavljati letove samo tokom decembra, zbog božićnih i novogodišnjih praznika. Ipak, Aerodrom Sarajevo može računati na to da će „Croatia Airlines“, „Lufthansa“, „Air Serbia“, „Turkish Airlines“, „Pegasus Airlines“, „Flydubai“ i „Austrian Airlines“ održati svoje letove tokom cijele zime.

Najviše pogođen

Ipak, najviše je pogođen Aerodrom u Mostaru, a pad broja putnika iznosio je „rekordnih“ 96 odsto. Ovaj aerodrom je na putu da zabilježi manje od 1.000 putnika u cijeloj 2020. godini. To je veliki pad u usporedbi s prošlogodišnjih 33.000 putnika. Zapravo, Mostarski aerodrom nije imao niti jednog putnika od aprila do jula, dok je u avgustu bilo samo 76 putnika. Prema posljednjim informacijama, ovaj aerodrom nema niti jedan redovni putnički prevoz za cijelu zimu.

Banjaluka i Tuzla prošli bolje

Ostali aerodromi u BiH prošli su bolje od Sarajeva. Aerodrom u Tuzli zabilježio je pad od 59 odsto. Tuzlanski aerodrom je od januara do avgusta imao 190.000 putnika. Za poređenje, u cijeloj je 2019. godini zabilježeno nešto manje od 600.000.

Aerodrom u Banjaluci takođe je prošao bolje, a u prvih osam mjeseci ove godine zabilježeno je 37.500 putnika, što je pad od 62 odsto u odnosu na 2019. godinu, piše Avaz.Ostavite komentar: