Šulić o projektu “Lajon hil vilidž”: Ulaganje u Trebinje dokaz da je Srpska primamljiva za investicije

06.09.2023. | 21:01

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić rekao je da današnje potpisivanje ugovora o prodaji zemljišta za realizaciju značajnog investicionog projekta “Lajon hil vilidž” u Trebinju pokazuje da je Srpska otvorena i primamljiva za investicije sa različitih meridijana.

Šulić, koji je danas u Banjaluci sa direktorom trebinjskog preduzeća “Nugo holding” Jovanom Andrićem potpisao ovaj ugovor, rekao je novinarima da je zahvalan toj porodici što se vratila iz Norveške i što ulaže sredstva u razvoj svog zavičaja i Srpske.

On je dodao da je ovaj projekat Vlada Srpske proglasila značajnim, te da se njime pokreće dodatni investicioni ciklus u Hercegovini.

“Početak radova na projektu možemo očekivati na jesen sljedeće godine, a ova vrsta rezidencionalnog turizma usmjerena je ka penzionerima srednjeg i višeg staleža iz zemalja EU, pa i Rusije i drugih koji bi kod nas provodili više od 200 dana. Ovim projektom planirana je izgradnja znatnog broja stanova u Trebinju i Vlada će zajedno sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom podržati svakog investitora koji želi ulagati u Srpsku”, istakao je Šulić.

On je dodao da će ovakvi i slični projekti doprinijeti dodatnom mapiranju Srpske na evropskom i svjetskom nivou turističkih destinacija.

Miloš Andrić, direktor kompanija “Brova holding” i “Brova grup” iz Norveške, koje su osnivači preduzeća “Nugo holding” iz Trebinja, rekao je da će se u narednom periodu aktivno raditi na realizaciji projekta koji podrazumijeva izgradnju oko 2.000 stanova i pratećih objekata u Trebinju, a što će indirektno donijeti novi broj radnih mjesta u Srpskoj.

“Ubijeđen sam da ćemo završiti ovaj projekat jer u vezi s njime postoji tržište. Trebinje ima šta da ponudi, a to je, između ostalog fantastična klima i blizina mora i Dubrovnika. Hrana je dobra, kao i vino. Sve to ima smisla”, rekao je Andrić.

Potpisivanju ugovora u prostorijama Vlade Srpske prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Savo Minić.

Realizacijom projekta “Lajon hil vilidž” dodatno će se obogatiti turistička ponuda grada Trebinja, koji u proteklim godinama bilježi rekordne turističke pokazatelje, te rast ekonomskih pokazatelja turizma u ovoj lokalnoj zajednici i Srpskoj.

Kompanija “Nugo holding” iz Trebinja obratila se ranije Vladi Republike Srpske radi realizacije direktne strane investicije “Lajon hil vilidž”, ukupne vrijednosti oko 300 miliona KM.

Prema dostavljenom projektu, kompleks će obuhvatiti izgradnju stambeno-poslovnog objekta sa 2.020 stambenih jedinica rezidencijalnog turizma, a planirano je da bude realizovan u tri faze u periodu od sedam godina.

Projekat podrazumijeva izgradnju poslovno-stambenog kompleksa, hotela, restorana, tržnog centra, stomatoloških i medicinskih objekata.

Riječ je o projektu kompanije “Nugo holding”, koja posluje u sastavu kompanije “Brova holding” iz Norveške, čiji su osnivači članovi porodice Andrić, koja je porijeklom iz Trebinja.