Struka to objašnjava smjenom generacija: Francuzi sve manje i manje piju vino

22.12.2023. | 18:00

Francuzi sve manje piju vino, pa je tako 1980. godine polovina stanovništva pila vino svakoga ili skoro svakoga dana, a 2022. samo njih 11 odsto.

Udio redovnih konzumenata vina dodatno se smanjio u 2022. u odnosu na 2015. godinu, što je dio trenda opadanja konzumacije alkohola, pokazuje deveto izdanje petogodišnjeg istraživanja o potrošnji vina u Francuskoj, prenosi “Figaro”.

U 2022. godini redovni potrošači, koji konzumiraju vino svakodnevno ili skoro svakodnevno, predstavljali su 11 odsto stanovništva, što je za pet odsto manje u odnosu na prethodnu studiju iz 2015. godine, prema istraživanju koje je sproveo Ipsos Obzerve za FranceAgriMer i Cniv (Nacionalni komitet međuprofesija za vina sa oznakom porekla i geografskom oznakom).

Vino konzumira većina potrošača, ali to sada radi povremeno, navodi se u studiji.

Činjenicu da se broj redovnih konzumenata vina smanjuje autori studije objašnjavaju smjenom generacija, ali navode da je to i dio opšteg trenda opadanja konzumacije alkohola.

U studiji se podsjeća da je od 1960-ih do 2022. godine prosječna individualna potrošnja vina među Francuzima opala za više od 60 odsto.

Procenat ljudi koji ne konzumiraju vino porastao je na 37 odsto, uključujući oko osam procenata onih koji ga piju samo na proslavama.

Oko 19 odsto Francuza navodi da ne konzumira druga alkoholna pića osim vina, što je za četiri procenta više nego 2015. godine.

Od alkoholnih pića samo pivo dobija veći broj potrošača, primjećuje se u studiji FranceAgriMer i Cniv.