Sindikat pozdravio odluku: Uskladiti plate administrativnih radnika u pravosuđu sa najnižom

30.12.2023. | 13:18

Sindikat pravosuđa Republike Srpske pozdravio je odluku da najniža plata za 2024. godinu iznosi 900 KM, te pozvao na nastavak pregovora radi povećanja plata administrativnim radnicima u pravosuđu.

Iz ovog sindikata je saopšteno da su administrativni radnici, koji u pravosuđu rade pod materijalnom i krivičnom odgovornošću, a njih je oko 70 odsto sa srednjom stručnom spremom, već dugo diskriminisani u odnosu na sudije i tužioce.

U saopštenju navode da ukupna plata upisničara, daktilografa, vozača, arhivara, sudskih izvršilaca i instruktora iznosi 1.050 KM mjesečno, te da će da će od 1. januara imati manju platu od najniže, jer iznos od 900 KM predstavlja osnovnu platu za NK radnika, na koju se, po Zakonu, dodaje iznos za topli obrok i regres.

“Takođe, planirano je povećanje plata za sve sudije i tužioce u iznosu od oko 10 odsto od 1. januara, a treba znati da smo neodvojivi dio pravosudnog sistema u Srpskoj”, istakli su u ovom sindikatu.

Sindikat pravosuđa je jednom pozvao Vladu i Ministarstvo pravde da nastave pregovore sa Sindikatom s ciljem povećanja plata administrativnim radnicima u pravosuđu.

Ukoliko se nastavi nepravda prema radnicima u pravosudnim institucijama Srpske, Sindikat pravosuđa navodi da će već u januaru izvršiti sve pripremne radnje za organizovanje štrajka u pravosudnim institucijama kako bi zaštitili prava radnika i poboljšali njihov materijalni status.