Regulatorna komisija za energetiku: Za domaćinstva tri tarifne grupe, cijena struje nepromijenjena

21.03.2024. | 14:04

Izmjenom Odluke o tarifnim stavovima za javno snabdijevanje električnom energijom za domaćinstva sa jednotarifnim i dvotarifnim brojilima utvrđene su tri tarifne grupe – bijela, plava i crvena, saopšteno je iz Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske.

Za domaćinstva sa jednotarifnim i dvotarifnim brojilima važi viši i niži sezonski stav, s tim što dvotarifni imaju i veći i manji dnevni stav.

Obračun mjesečne potrošnje energije za javno snabdijevanje za svakog kupca iz kategorije “domaćinstva”, kojem se struja obračunava na osnovu jednotarifnog ili dvotarifnog brojila, vrši se tako da se prvih 500 kilovat-časova obračunava po cijeni za bijelu grupu, sljedećih 1.000 kilovat-časova po cijeni za plavu grupu, a preostala utrošena električna energija po cijeni za crvenu grupu.

Utrošena električna energija u višoj i manjoj dnevnoj tarifi za domaćinstva sa dvotarifnim brojilom za bijelu, plavu i crvenu grupu utvrđuje se proporcionalno učešću više i manje dnevne tarife u ukupnoj potrošnji.

Sekretar Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske Aleksandar Jegdić rekao je novinarima u Trebinju da se cijene struje za domaćinstva neće promijeniti, nakon što je Komisija izmijenila Odluku o tarifnim stavovima za javno snabdijevanje električnom energijom kako bi sprovela odluku Ustavnog suda Srpske.

On je pojasnio da se neusklađenost odnosila na postojanje određenih podgrupa, što je ispravljeno, tako da su kategorije potrošnje “domaćinstvo”, odnosno odgovarajuće tarifne grupe sada formulisane na način da se zadovolje odredbe Zakona o električnoj energiji.

Jegdić je dodao da su sada zadovoljene odredbe tog zakona po samoj definiciji kategorije potrošnje, tarifne grupe i odgovarajuće cijene koja je jednaka za odgovarajuće kupce.

“Odnosno cijene su utvrđene na način da se ispoštuju odredbe nediskriminacije kako je to naložio Ustavni sud Republike Srpske”, rekao je Jegdić.

On je napomenuo da su sve odluke koje donosi ta Regulatorna komisija zasnovane, prije svega, na principu nediskriminacije i zaštite krajnjih kupaca, istakavši da pravo na javno snabdijevanje predstavlja takozvanu pozitivnu diskriminaciju jer su cijene struje za te kategorije niže od tržišnih, što predstavlja vid zaštite.

Izmjena Odluke o tarifnim stavovima za javno snabdijevanje električnom energijom, koja je donesena 19. marta, stupila je na snagu s obzirom na to da je juče objavljena u “Službenom glasniku”.

Ustavni sud Srpske je krajem februara utvrdio da nisu u saglasnosti sa Ustavom i zakonom tačke dva i četiri Odluke o tarifnim stavovima za javno snabdijevanje električnom energijom i tačka četiri Odluke o utvrđivanju tarifnih stavova za korisnike distributivnih sistema, koje je Regulatorna komisija donijela 15. decembra 2022. godine, a koje su u primjeni od 1. januara 2023. godine.

Prema odluci Ustavnog suda Srpske, te odluke Regulatorne komisije predstavljaju opšte pravne akte, koji ostaju na pravnoj snazi, budući da Sud nije utvrdio da u cijelosti nisu u saglasnosti sa Ustavom i zakonom, već samo pojedine odredbe.