Nakon odluke Ustavnog suda o zabrani poskupljenja: Koliko će građani na kraju plaćati struju?

21.03.2024. | 07:05

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske (RERS) konačno je odlučila koliko ćemo od sljedećeg mjeseca plaćati potrošenu električnu energiju.

Međutim, iz saopštenja za javnost nakon 90. sjednice Komisije ni fakultetski obrazovan potrošač nema šansu da shvati šta je konkretno odlučeno. Osim da postoji Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o tarifnim stavovima za javno snabdijevanje električnom energijom u Republici Srpskoj.

Cilj je provođenja Odluke Ustavnog suda RS od 28. februara 2024. godine, kojom je proglašeno neustavnom nekoliko članova ranije odluke iz decembra 2022.

-Prilikom donošenja ove (nove) odluke Regulatorna komisija je vodila računa o sprovođenju Odluke Ustavnog suda RS, nediskriminaciji, odnosno jednakom tretmanu svih krajnjih kupaca, poremećajima na globalnom tržištu električne energije i energenata uopšte, prouzrokovanim globalnim dešavanjima koji su van kontrole privrednih društava kojima je nametnutna obaveza javne usluge, potrebi zaštite krajnjih kupaca i postepenosti promjena cijena za krajnje kupce iz kategorije domaćinstva u prelaznom periodu 2022-2024. godine u toku koga je cijena nabavke električne energije još uvijek regulisana, kako je propisano odredbom člana 135. stav 3. Zakona o električnoj energiji – saopšteno je iz RERS.

Pored toga, kažu da su imali u vidu da tačka 1. Odluke o tarifnim stavovima za javno snabdijevanje električnom energijom u Srpskoj, kojom je utvrđena cijene energije za javno snabdijevanje, nije osporena, pa se ta cijena i dalјe primjenjuje. Takođe, prilikom donošenja ove odluke Regulatorna komisija je „primijenila i dobre međunarodne prakse u pogledu regulacije cijena, a koje su prisutne i u zemalјama iz okruženja, kao što su Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Srbija, te je vodila računa i o usklađenosti sa međunarodno prihvaćenim, ratifikovanim i obavezujućim ugovorima, kao što je Ugovor o uspostavlјanju Energetske zajednice“.

Ustavni sud RS: Upoznati smo da su donijeli odluku

Tražili smo da nam dostave najnoviju odluku, ili makar da objasne šta konkretno znači za građane Srpske, ali za sada odgovor nismo dobili. Odluka nije objavljenja ni na zvaničnom sajtu RERS.

Takođe, Ustavni sud Srpske pitali smo da li su upoznati s odlukom RERS i da li njom ispoštovana odluka Ustavnog suda od 28. februara.

–Ustavni sud Republike Srpske upoznat je sa činjenicom da je Regulatorna komisija za energetiku donijela novu odluku o tarifnim stavovima. U vezi toga da li je ista usaglašena sa odlukom ovoga Suda, odnosno relevantnim zakonom i Ustavom Republike Srpske, to je pitanje o kojem Ustavni sud svoj stav može donijeti tek nakon eventualno provedenog postupka za ocjenjivanje njene ustavnosti i zakonitosti – kaže za Srpskainfo dr Ljubomir Ožegović, sekretar Ustavnog suda Srpske.

Prema saznanjima Capitala, cijena struje će se obračunavati na isti način kao i po dosadašnjem tarifnom sistemu koji je proglašen neustavnim.

-Pojednostavljeno, RERS je dosadašnjim tarifnim sistemom samo na pogrešan način definisao i svrstao termine „korisnici distributivnog sistem“ i „kupci električne energije“ i Ustavni sud je to ocijenio neustavnim – objašnjava sagovornik iz Elektroprivrede RS.

On dodaje da je sada otklonjen taj propust, ali da se u suštini ništa neće promijeniti i da će potrošači u zavisnosti od količine utrošene struje biti razvrstani u kategorije bijeli (oni koji potroše do 500 kWH), plavi (od 501 do 1500 kWh) i crveni (preko 1.500 kWH).

-Cijena će se i dalje obračunavati u zavisnosti od količine utrošene struje, pa će se po jednoj cijeni obračunavati prvih 500 kWh utrošene struje, po drugoj cijeni sljedećih 1000 kWh, a preostala utrošena električna energija po trećoj cijeni. Novim tarifnim stavovima je to samo preciznije uređeno, a u stvari se, najgrublje rečeno, radilo o igri riječi – objašnjava ovaj sagovornik.

Vučinić citira Mektića i najavljuje novu apelaciju

Advokat Dario Sandić, jedan od apelanata u Ustavnom sudu RS, nije želio da komentariše odluku RERS jer kaže da je nije vidio. Drugi apelant Đorđe Vučinić, inače poslanik liste Za pravdu i red u NSRS, imao je slikovit komentar.

–Nova odluka o “trobojka” potrošačima, da li u bojama ruske ili, što mnogo bolje leži neozbiljnim kadrovima koji nezakonito djeluju, naopake srpske zastave ne iziskuje drugi komentar, nego da se citira bivši ministar Mektić: “Čega su se likovi dosjetili, nema ih tri dana u javnosti, potrbušili se i smislili prevaru”. Ipak, jedan učeniji i uticajniji čovjek, inače tvorac Opšteg imovinskog zakonika za Crnu Goru iz 1888. godine, koji je bio začeće građanskog zakonika na ovim prostorima – Valtazar Bogišić kazao je “Što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi”, što je i ušlo u načela Zakona o obligacionim odnosima koji se i dan danas koristi – kaže Vučinić.

Prema njegovim riječima, dvije stvari su očite, a to je da, s jedne strane, ERS nema novca da isplati građane od kojih je naplaćivala višu cijenu električne energije bez pravnog i valjanog osnova, odnosno putem odluke čije je dejstvo Ustavni sud RS poništio.

A s druge strane, dodaje Vučinić, vidimo da Regulator nije nezavisno tijelo, koje bi i trebalo da bude takvo po osnovu pozitivno-pravnih propisa, s obzirom da smo začetke ideje o “ofarbanim” tarifnim grupama čuli prošle sedmice od premijera Viškovića.

-Naravno, kao legalista ne mogu u detalje da govorim o odluci koju nemam u svojim rukama, a ako se poništena odluka mijenja samo u dijelu naziva, odnosno ako misle da je u pitanju igra riječi, onda će biti pokrenuta nova apelacija, odnosno inicijativa pred Ustavnim sudom Republike Srpske čija će sadržina suštinski biti ista – poručuje Vučinić.

Predsjednik Pokreta potrošača RS Ostoja Kremenović, uz ogradu da još nije pročitao ni odluku Ustavnog suda RS, kaže da nije siguiran da može dati pravu kvalifikaciju ovog slučaja, piše “Srpskainfo“.

–Nisu potrošači ni dobili ni izgubili ako ostane stanje koje smo imali do sada. Sigurno je potrebno da se primijeni Zakon o zaštiti potrošača RS na adekvatan način. To je da potrošači, preko svojih asocijacija, učestvuju u pripemi, odnosno davanju saglansosti na cijene. Vjerujem da će se ta anomalija ispraviti u narednom periodu. Čini mi se da je previše temperature podignuto, ostali smo uskraćeni za sadržaj odluke Ustavnog suda. Mislim da bi o svemu tome više trebalo da vodi računa Regulatiorna komisija za energetiku RS, da više informiše javnost – kaže Kremenović.