Proizvodnja utrostručena: Maslinarstvo sve interesantnije poljoprivrednicima u Hercegovini

17.06.2021. | 09:57

Bosna i Hercegovina je u 2015. godini, prema podacima Agencije za statistiku BiH, proizvela 303 tone maslina, tri godine kasnije taj je broj udvostručen na 610,3 tone, da bi u prošloj godini proizvodnja bila uvećana na 985,3 tona.

Maslinovo ulje proizvedeno u BiH probija se na mapu svjetskih ulja po kvaliteti a čemu je potvrda stigla nedavno kada su dvije etikete osvojile zlatnu i srebrnu medalju na prestižnom NYIOOC World Olive Oil Competition održanom u New Yorku.

Na nedavno održanom sastanku potpredsjednika Spoljnotrgovinske komore BiH Vjekoslava Vukovića sa proizvođačima maslina i maslinovog ulja iz Bosne i Hercegovine zaključeno je da bh. maslinari trebaju što prije krenuti smjerom pristupanja Međunarodnom vijeću za maslinovo ulje radi velikog broja benefita koje članstvo pruža.

Na sastanku su, između ostalih proizvođača, prisustvovali i predstavnici udruge Hercegovački plodovi Mediterana, Oliva d.o.o., Luca olive oil, Podrumi Vukoje 1982, te direktor Federalnog agromediteranskog zavoda Marko Ivanković sa saradnicima.

Oznake: Ekonomija, Maslina